Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


The Turnaround

The Turnaround #16

De productie van Chicago's finest, Ken Vandermark, blijft verbazen. De onvermoeibare powersaxofonist heeft weer twee titels (beide op het Atavistic-label) toegevoegd aan zijn toch al niet geringe discografie van The Vandermark Five. Allereerst is daar het tweede deel van zijn tribute-project rond de giganten van de vrije jazz van weleer: 'Free Jazz Classics, Vols. 3 & 4', opnieuw samengesteld uit opnamen die on the road zijn verzameld. Deze keer staan de rietblazers Sonny Rollins en Rahsaan Roland Kirk centraal. Allebei niet bepaald helemaal free jazz-musici, maar Vandermark onderbouwt zijn keuze overtuigend in de liner notes. En anders doet dat de energieke muziek op deze twee schijfjes wel, nog met de voortreffelijke trombonist Jeb Bishop, die de Vandermark Five onlangs verliet.

Met Fred Lonberg-Holm heeft Vandermark op het nieuwe studioalbum 'A Discontinuous Line' een nieuw, interessant ingrediënt toegevoegd aan zijn kwintet: een noisy cellist met exceptionele gaven op het gebied van vrije improvisatie, die evenwel ook doeltreffende melodieën weet neer te zetten. De naamgever zelf lijkt zich meer en meer toe te gaan leggen op de baritonsaxofoon, een instrument waarmee hij uitstekend uit de weg kan. Zijn collega-rietblazer in de groep, Dave Rempis, blijft verbazen en de ritmesectie Kent Kessler-Tim Daisy staat weer als een huis. De muziek waait uit in verschillende richtingen; van free bop, bluesy noir, spaarzaam neo-classicisme tot gruizige funk en overrompelende rockritmes.

Een daverende verrassing. Zo mogen de opnamen die zangeres/stemkunstenares Ineke van Doorn en pianist Jeroen van Vliet reeds in 2000 maakten, maar die nu door Timeless Records worden uitgebracht onder de titel 'Low Tide', toch wel bestempeld worden. Deze spontane samenwerking heeft de afgelopen jaren een wat vastere vorm gekregen. En terecht, want hun beider ervaring in het spelen van het klassieke pianorepertoire heeft geleid tot een magisch jazz-recital met overwegend intieme muziek, met hier en daar energiekere uptempo injecties. Van Doorn imponeert met haar fraai omfloerste stem en soepele vocale elasticiteit. Van Vliet is een perfecte sparringpartner met zijn gevoelige, passievolle toets. Hun repertoire bevat oude, vergeten jazzsongs, stukken van Chick Corea en Miles Davis, recenter werk van onder anderen Van Vliet, Philippe Catherine en Dave Holland, maar ook 'Love Is Blind' van popzangeres Janis Ian. Van Doorn voorzag een deel van het repertoire van eigen teksten en Kenny Wheeler schreef muziek voor haar tekst 'Low Tide'.

(Maarten van de Ven, 25.12.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.