Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Stranger than Paranoia 2006 kleurt Frans

Tussen 24 en 29 december 2006 vindt in het Tilburgse muziekpodium Paradox de veer-tiende editie plaats van Stranger than Paranoia. Met een uitgebalanceerd nationaal- en internationaal programma laat deze aflevering weer nieuwe elementen zien en horen. Organisator Paul van Kemenade: "Veel Franse groepen deze keer en we gaan door met de lijn die vorig jaar is ingezet: kennis nemen van ijzersterke (onbekendere) muziek uit landen waarvan we niet zó ontzettend veel weten. Ook laat het festival wederom zien, dat musici geen enkele grens meer erkennen en zich onbekommerd laten beïnvloeden door de muzikale rijkdom van andere culturen."

De ontmoeting op zondag 24 december tussen de vrije kaders van
Trio BraamDeJoode-Vatcher en het meer thematische materiaal van Trio Vandoorn kan een spannende en uitdagende muzikale dialoog gaan worden. Daarna wordt deze kerstavond traditiegetrouw afgesloten met een optreden van het Paul van Kemenade Quintet met deze keer als gasten de Tilburgse gitarist Ferhan Otay en het jonge trompettalent Rik Mol. Jeroen van Vliet heeft na 18 jaren trouwe dienst het Quintet - dat in 2007 zijn 25-jarig jubileum viert - verlaten en is vervangen door de 24-jarige in Den Haag wonende Bredanaar Rein Gode-froy.

Op tweede kerstdag gaat het festival verder met Tilbol, een origineel, zeer energiek, prettig gestoord trio uit Parijs, met de niet-alledaagse bezetting van cello, elektrische gitaar en drums. Hun energieke muziek zweeft ergens tussen Led Zeppelin en improvi-satie. Daarna het Rotterdams Jazzorkest onder leiding van Johan Plomp. Deze 16-koppige big band werd in 2004 opgestart door Rob van de Wouw, Louk Boudesteijn en Martijn de Laat. De avond wordt afgesloten door het avant-klezmer ensemble Zakarya uit de koker van de Joodse accordeonist/componist en goeroe Yves Weyh. Dit virtuoze kwartet komt uit de stal van John Zorns sublabel Tzadik en maakt een dynamische reis door Oost-Europa via trash accordeon, koddige walsjes, Balkanrock en stemmige doina's, gecombi-neerd met een charmante dosis humor, wervelende ritmes en een adembenemende groepssound.

Zakarya sluit ook de derde festivaldag, woensdag 27 december, af na voorafgaande optredens van de creatieve en eigenzinnige stemkunstenares Greetje Bijma en het trio van de harmonisch gehaaide, technisch virtuoze Utrechtse wonderpianist Robert Rook.

Donderdag 28 november brengt ons Gourmet, een origineel en jong sextet uit de hippe en bloeiende Finse muziekscene. Een groep die allerlei genres combineert met invloeden uit de blues, tango, jazz, rock, surf, noise en zelfs Griekse bouzouki-muziek. Vervolgens het Frank Woeste Trio. Deze Duitse, in Parijs gevestigde pianist, die niet zo vaak in Neder-land is te horen, is een groot talent uit de stal van een nieuwe generatie internationale jazzpianisten. Woeste is sterk beïnvloed door de klassieke piano. De avond wordt sterk afgesloten met een uitgebreide 13-koppige versie van MOB (My Own Band) van de saxo-fonist en Boy Edgar Prijs-winnaar Sean Bergin. Onder de titel 'Letters 2+4' brengt Song MOB een even onvoorspelbare als amusante mix van pakkende wereldmuziek, jazz, klas-sieke aria's en impro op onorthodoxe wijze. Brieven van verlaten geliefden, verontwaar-digde burgers of van een hond aan zijn baas vormen daarbij het uitgangspunt.

Voor de laatste dag van 'Paranoia', vrijdag 29 december, kregen de Hammondorganisten Carlo de Wijs en Arno Krijger een carte blanche. Zij stelden een speciaal eenmalig pro-gramma samen, dat is gebaseerd op vier handen en vier voeten met moddervette sounds tussen pop, swing, soul en NUmuziek. Na een tweede festival-appearance van Gourmet is het dan tijd voor een zeer bijzondere afsluiting van deze veertiende editie: Hadja Kouyaté & Les Guinéens (Ivoorkust/Guinée). Kouyaté is een van de weinige oorspronke-lijke overgebleven Griotzangeressen, die met haar schitterende sextet een perfecte crossover tussen traditie en moderniteit weet te bewerkstelligen.

Meer weten?
  • Kijk op de website van Paul van Kemenade voor meer informatie.
  • (Anoniem, 3.12.06) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








    Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.