Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Spaans temperament van Los Hermanos Martinez
vrijdag 8 december 2006, Kraaij & Balder, Eindhoven

De de gebroeders Juan en Miguel Martinez hadden het vanavond aardig voor elkaar. En het werd een concert waar verschillende roots organisch samensmolten en tot klinken werden gebracht. Een uitbundig Spaans jazzfeestje in het goed bevolkte café Kraaij & Balder. De heren Martinez hebben daarvoor dan ook goede garanties in hun kwintet met pianist Rob van Bavel, bassist Johan Plomp (hij verving vaste bassist Jeroen Vierdag) en drummer John Engels.

Het programma bestond een amalgaam van post-bebop, modale jazz en Spaanse folk als Flamengo met diverse palos (stijlen) en Cante Jondo (zware zang), die aan de flamenco ten grondslag lag. Deze rol was uiteraard op het lijf geschreven van Juan Martinez op baritonsax, terwijl Miguel virtuoos op alt- of sopraansax en Rob van Bavel de zo karakte-ristieke melismen Parkeriaans vertolkten. Tenslotte zorgde John Engels op onontkoombare wijze voor het Spaanse temperament. Iedereen was het erover eens: de drummer stak in excellente vorm! Hij anticipeerde en inspireerde met zijn spel en als een vurige gitano deelde hij gepassioneerde klappen uit of plaatste relevante punten, komma's en accenten bij de improvisaties van zijn medespelers.

De magie van de genen van de gebroeders zorgden voor homogeen samenspel en beider muzikaliteit deed de rest. Van Bavel wist ook in dit gezelschap weer zijn weg te vinden met verrukkelijk spel en tekende ook voor de compositie 'Los Hermanos'. Met Miguels 'Blues Call' was het dertien minuten cookin' swingtime. Men zegt dat goede flamenco-zangers, -gitaristen of -dansers volgens de flamencotraditie gegrepen worden door een bovennatuurlijke inspiratie die 'duende' genoemd wordt. "Deze kracht maakt zich kenbaar door een geconcentreerde uitvoering van een lied of dans waarbij de expressie en zeggingskracht zo groot is, dat de artiesten maar ook hun luisteraars in een vorm van extase raken". Ten dele was dit ook het geval bij dit concert, zeker waar het expressie en zeggingskracht betrof.

Stukken van de meester van de flamencojazz pianist/componist Chano Dominguez uit Cadiz (ook de geboorteplaats van vader Martinez) als 'Mr. Ci', 'El Toro Y La Luna' en 'Tangos De Garraf' kregen gloedvolle uitvoeringen. Het repertoire was qua complexheid en ritmiek zeker geen eitje voor invaller bassist Johan Plomp. Maar gezien zijn status kon het niet anders dan dat hij uitstekend partij gaf. Magistraal was de uitvoering van saxofonist/
componist Perico Sambeats' 'De Aqui P’Alla' met Miguel op sopraansax en Plomp met sterk basspel. Sambeats nam in de negentiger jaren enkele albums op met Brad Mehldau. Niet bepaald een pianist waarbij je Spaans temperament veronderstelt. Die Spaanse peper zat wel in het temperamentvol en juichend pianospel van Van Bavel.

Los Hermanos Martinez: een kwintet om gehoord te worden zonder spijt.

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert.

Meer weten?
  • De website van Los Hermanos Martinez.

    (Cees van de Ven, 23.12.06) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.