Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Presentatie Nederlandse jazzgroepen
Dutch Jazz Meeting, 8 & 9 december 2006, Bimhuis & Bethaniënklooster, Amsterdam

Een veertiental meer of minder bekende Nederlandse jazzformaties presenteerden zich op 8 en 9 december jl. voor een groot aantal, merendeels, buitenlandse jazzprogrammeurs. Tijdens de beide avonden in het Bimhuis en de zaterdagmiddag in het Amsterdamse Bet-haniënklooster konden de buitenlandse gasten plus geïnteresseerd publiek kennis nemen van een grote diversiteit aan groepen en jazzstijlen. In het Bimhuis kregen de bandjes slechts twintig minuten speeltijd. Voor een enkele was dat nog te lang, maar – gelukkig – voor het merendeel te kort.

The Jazzinvaders mochten de Jazzmeeting openen. De hardbop van de vroegere Houdinis wordt vermengd met de live eats van percussionist Phil Martin. Aanstekelijke dansbare groovy jazz met – vooral in het laatste nummer – pittige en virtuoze solos van altist Rolf Delfos en Jan van Duikeren op de bugel. Het optreden van één van Nederlands smaak-makendste bandjes – Goudsmit, Trujillo, Vierdag & Vink – sloeg in als een bommetje. Hoe-wel de buitenlandse programmeurs natuurlijk wel het één en ander gewend zijn, oogstte het energieke optreden van dit kwartet, met name gitarist Anton Goudsmit, veel applaus en enthousiasme. Het kwartet krijgt het druk in het buitenland.

De twintig minuten van Randal Corsen – een beschaafde, bescheiden, competente pianist – werden gevuld met kalme, keurige, lounge latin jazzy klanken. Wel goed, maar o zo braaf. Dezelfde pianist kwam terug in het kwartet van alt- en sopraansaxofonist Tineke Postma. Wellicht spatte daardoor ook bij Tineke de vonken er niet van af. Jammer, want zij heeft genoeg in huis om interessante en verrassende muziek te maken. Een tweede hoogtepunt die avond was het concertje van het trio BraamDeJoodeVatcher. Impromuziek zoals het hoort. Summiere muzikale afspraken en vooral goed luisteren naar elkaar en uiteindelijk totaal samenspelen. In dit genre zijn het ook topmuzikanten. Barana & Co., een redelijk groot ensemble – vier blazers waaronder de voortreffelijke Steven Kamperman en een uitgebreide ritmesectie – sloot de avond af met Turkse volksmuziek. Waar is de jazz?

De volgende dag was het een groot muzikaal feest in het Bethaniënklooster. Het trio Van Veenendaal/Kneer/Sun speelde een voortreffelijke set. De kracht van het trio is de inter-actie tussen de uiterst muzikale musici onderling. Dat leverde verfrissende en vreugde-volle momenten op. Van eenzelfde kaliber was het optreden van het duo Ramon Valle & Eric Vloeimans. Ten opzichte van het voorgaande trio was er bij het duo meer ruimte voor spetterende en virtuoze solo's. En laat dat maar aan beide heren over. Dus ook, op naar het buitenland!

In vergelijking met de middagconcerten boette het avondprogramma kwalitatief enigszins in. Zeker, Talking Cows – met een goed solerende, soms Ayleriaanse Frans Vermeerssen – en het Amsterdam Jazz Trio – easy african swingend met de fraaie bugel van Angelo Verploegen - kunnen zo naar het buitenland. Zangeres Fay Claassen staat al in de Neder-landse theaters en de groep Voer – funk, punk, rock, dance, mysterieuze etno-grooves met onder meer Oene van Geel en Jeroen van Vliet - is zeer geschikt voor performances op de poppodia. Het desastreuze, oninteressante, autistische optreden van het duo Guus Janssen en David Kweksilber behoort mijns inziens echter op geen enkel podium thuis. Ondanks de geïnspireerde solo's van Rick Mol hadden de jonge jongens van de Young All Stars hun dag niet. Jammer, want tijdens hun onlangs in het Bimhuis gehouden cd-presentatie vlogen de vonken er van af.

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

(Jacques Los, 25.12.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.