Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Murray in vorm in Zeist
David Murray Quartet, zondag 26 november 2006, Figi, Zeist

Gelet op het verwachte grote bezoekersaantal vond het door de SJU georganiseerde concert van het kwartet van tenorist/basklarinettist David Murray plaats in het zalen-complex van Figi in Zeist. Het verwachte aantal jazzliefhebbers viel enigszins tegen, zo-dat het concert voor zo'n 200 toeschouwers werd verplaatst naar een kleinere zaal. Het was wel even wennen voor de notoire bezoekers van het SJU Jazzpodium. Het theater-zaaltje van Figi (aangenaam zitcomfort, omhoog lopend waardoor goed zicht op het podium) contrasteerde nogal met de informele en nonchalante kelderruimte van de SJU.

Reeds in het midden van de jaren zeventig speelde David Murray regelmatig in Nederland. Door de toenmalige vaderlandse jazzpers werd hij gezien als de belangrijkste en meest vernieuwende saxofonist na John Coltrane. Tot en met heden is aan die reputatie niets gewijzigd. Gedurende al die jaren heeft Murray zich inderdaad ontwikkeld tot één van de meest inventieve saxofonisten. Zonder zijn roots te verloochenen (de blues, Coleman Hawkins en vooral Albert Ayler), laat hij zich eveneens inspireren door muzieksoorten en
-vormen buiten de jazz om, bijvoorbeeld Afrikaanse en Cubaanse muziek.

In het intieme Figi zaaltje werd zowel de geschiedenis van de jazz als de invloed van de wereldmuziek magistraal door Murray vertolkt. Het is al sinds jaar en dag bekend - en dat werd hier ook weer gedemonstreerd - dat hij een volmaakt technisch blazer is, een lekker ouderwets geluid produceert, energiek soleert en in het top-tones register logische lijnen improviseert. De relatief weinig bekende ritmesectie – pianist Lafayette Gilchrist, bassist Jaribu Shahid en drummer Ranzell Meritt (weliswaar competente muzikanten) – evenaarde helaas het hoge muzikale niveau van David Murray niet.

Het was goed Murray weer eens te horen en te zien, en bevestigd te worden dat hij tot de kopgroep behoort. Jammer dat het ritmeteam een beetje aan de staart van het peloton bungelde.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Hans Speekenbrink.

(Jacques Los, 12.12.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.