Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Johnny La Marama pakt stevig uit
maandag 4 december 2006, Wilhelmina, Eindhoven

'Da Ka Schae', het eerste stuk, klonk als een ferme handdruk bij een hernieuwde kennis-making. Dit trio van leider Kalle Kalima (gitaar), Chris Dahlgren (contrabas/basgitaar) en Eric Schaefer (drums) lieten bij hun eerste bezoek (2003) hier al een uitstekende indruk achter en dat werd vanavond nog eens dunnetjes overgedaan. Verder gerijpt speelden deze uitstekende muzikanten eigen werk op het scherp van de snede en dat met zicht-baar genoegen en bijval. Snoeihard als een heavy metalband, dan weer swingend, funky of ingetogen, maar nooit banaal of niet ter zake doende.

Kalle Kalima kan misschien het best geduid worden als een behaarde en bebaarde Deense Anton Goudsmit. Visueel minder expressief, maar wel met soortgelijke verrassende muzi-kale expressies. Hij bediende bekwaam een groot assortiment effectpedalen, schuwt het gebruik van distortion niet en is trefzeker vanwege zijn technische vaardigheid. In het actueel getitelde 'Polonium 300' zette Eric Schaefer een gedegen krachtige groove neer, waarboven Kalima en Dahlgren in alle vrijheid hun spanningsbogen bouwden. Klankvelden crescendeerden hier tot een oorverdovende climax, maar daarna omarmde men weer het lieflijke hoofdthema.

Jawel, je moest bij Johnny La Marama wel tegen een stootje kunnen en af en toe eelt op je trommelvliezen hebben, maar je kreeg er gepassioneerd en uitgekookt triospel voor terug. Dahlgren bekende zich als een begenadigd bassist en basgitarist, met een onont-koombaar geluid en een grote technische bagage. Of hij zijn bas bespeelde met zijn vingers, de strijkstok hanteerde zoals in zijn compositie 'Columbine & Mingus' of met een dildoachtig attribuut zijn snaren beroerde; het was hem om het even. Met de bovenmatig strakke, accurate en energieke drummer Schaefer (zijn razendsnelle open roffels zoals in 'Rabbau' waren om jaloers op te worden), vormde hij een subliem ritmekoppel. Ideale sparringpartners voor Kalima en zijn uitdagende gitaarspel.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

Meer weten?
  • De website van Kalle Kalima.

    (Cees van de Ven, 16.12.06) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.