Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Jazzlegende Jay McShann overleden

Op negentigjarige leeftijd is pianist Jay 'Hootie' McShann op 8 december jl. overleden. Hij was een belangrijk figuur in de Kansas City-jazzscene en fungeerde als bruggenbouwer tussen de traditionele swingende jazz en de bebop.

McShann werd geboren in Muskogee, Oklahoma en leerde zichzelf piano spelen. In 1936 vertrok hij naar Kansas City, waar hij in 1939 zijn eerste big band oprichtte. In die band speelde de bebopper van het eerste uur: altsaxofonist Charlie Parker. Na in het leger te hebben gediend leidde McShann van 1946 tot 1950 een achtmansformatie. In de jaren vijftig studeerde hij compositieleer en arrangeren aan het conservatorium in Kansas City. Eind zestiger jaren werd hij herontdekt en formeerde hij een trio met bassist Gene Ramey en drummer Gus Johnson.

Vanaf de zeventiger jaren tot aan het einde toe bleef McShann actief, niet alleen met talloze optredens in clubs en op festivals, maar ook met het maken van platen op labels als Sackville, Black Lion, Storyville, Chiaroscuro en Story Plain. Hij heeft opnamen ge-maakt met bekende musici als Herbie Mann, Gery Mulligan, Dicky Wells, Claude Williams, Buddy Tate, Paul Quinichette, Phil Woods en Flip Phillips. De pianist was te zien in de documentaires 'Hootie Blues' en 'Last Of The Blue Devils' en in Ken Burns' miniserie 'Jazz'.

(Jacques Los, 16.12.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.