Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Fuhler creatief met Corkestra
maandag 11 december 2006, Wilhelmina, Eindhoven

Het ensemble waarmee toetsenist Cor Fuhler optrad bij Jazzpower in café Wilhelmina is in zijn naam al even veelzijdig als in zijn muziek en bezetting. Terwijl Corkestra enerzijds associaties oproept met het Arkestra van de legendarische toetsenspeler Sun Ra, is het evenzeer een woordspeling op Fuhlers naam en kun je de gedachte aan kurk niet van je afzetten. Dat speelse karakteriseerde ook het geluid van de groep.

Met drie houtblazers, drum, bas, een feëriek tinkelende Hongaarse cimbalom en de toets-instrumenten van Fuhler, schiep de groep ongekende klankmogelijkheden. Zelf was Fuhler onbetwist de creatieve motor, heen en weer schakelend tussen een piano en diverse orgeltjes, het ene nog gruiziger en geniepiger in timbre dan het andere. Drummer Michael Vatcher zorgde met een bezeten glimlach en verbaasd opengesperde ogen voor een even dwarse als abrupte swing, terwijl Wilbert de Joode op zijn bas zijn collega's van een bedaarde basis voorzag. Fluit en rietblazers speelden malle, onvoorspelbare akkoorden-gangen om vervolgens uiteen te stuiven in wilde solo's. Nora Mulder omwolkte dit alles met haar cimbalom.

De groep sprong van de ene stemming naar de andere. Vanuit een pastelkleurige droom-wereld vol zachte klanken zetten Fuhlers krachtdadige akkoorden je met beide benen op de grond, en sleurde Vatcher je met dolle slagen een tekenfilm in, bijgestaan door een van de mallotige orgeltjes. Maar even zo gemakkelijk dwong Mulder absolute stilte in het café af met een fluisterzachte solo op haar cimbalom. Of kon vrij samenspel uitmonden in conventioneel klinkende jazz. Heel eventjes maar. Dan was het gezelschap alweer op weg naar een volgende serie verrassingen. Concert Corkestra.

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert.

Deze recensie verscheen eerder in het Eindhovens Dagblad.

(René van Peer, 20.12.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.