Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Dutch Music vult het Bimhuis
The Jazz Orchestra Of The Concertgebouw, zondag 10 december 2006, Bimhuis, Amsterdam

Onder het motto 'Dutch Music', om het maar eens in goed Nederlands uit te drukken, presenteerde het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw een scala aan muziekstukken die door de leden van dit achttien man sterke orkest werden geschreven, aangevuld met twee stukken van Theo Loevendie.

Onder de bezielende leiding van Henk Meutgeert werd het concert geopend met zijn eigen compositie 'Tusks And Trunks'. Door de speciale samenstelling van het orkest - een vijf man sterke saxsectie, vier trombonisten, vijf trompettisten, gitaar en ritmesectie - klonk dit openingsnummer heel sonoor en opende de voor dit concert invallende bassist Jos Machtel met een mooie solopartij, waarna het orkest direct full speed losbarstte met prachtige solo's van tenorsaxofonist Sjoerd Dijkhuizen en altist Jorg Kaaij. De werkelijk feestelijke toon was gezet door dit vaak jubelend en strak spelende orkest.

Meutgeert kondigde het volgende nummer 'M.M.' (van gitarist Jesse van Ruller) aan en memoreerde en passent dat hij per ongeluk twee verschillende schoenen had aange-trokken, grote hilariteit veroorzakend. Dat 'M.M.' ook snoepjes kunnen betekenen, werd door Van Ruller ontzenuwd met een prachtig gespeelde invulling. Voor de pauze werden zo in totaal zes stukken gespeeld en hetzelfde aantal na de pauze.

Ogen en oren kom je eigenlijk tekort bij dit soepel spelende orkest. De ritmesectie, bestaande uit pianist Peter Beets, drummer Marcel Serierse en contrabassist Jos Machtel, stond het hele concert als een huis. In Theo Loevendies 'Timboektoe' met als solisten Van Ruller en Kaaij - ditmaal op de sopraansaxofoon - werden verschillende Afrikaanse ritmes afgewisseld: 12/8, dan weer 9/8 en vervolgens 15/8. Ongetwijfeld een hoop getel voor de musici om een goede groove te kunnen bereiken. Maar de solisten wisten zich in dit wilde nummer prachtig staande houden, omstuwd door een onstuimige ritmesectie.

Eigenlijk bleek de avond veel te kort voor dit concert, dat afgesloten werd met 'Blues For The Date' (een compositie van Beets). Het Bimhuis swingde op zijn grondvesten. Na de soepel gespeelde pianosolo van Beets viel het orkest weer spetterend in, met de trom-pettisten van links naar rechts hun instrumenten bewegend en vice versa.

Na een klaterend slotapplaus vertelde Meutgeert in zijn dankwoord dat hij erg veel waar-dering heeft voor alle leden van zijn orkest. Hij benadrukte dat het eigenlijk een niet te verteren zaak is dat deze helden in Nederland zo slecht betaald worden. De boodschap 'eigenlijk word je hier niet voor je lol jazzmuzikant' stond in schril contrast met het enorme speelplezier waarmee dit geslaagde concert over het voetlicht werd getild!

(Rolf Polak, 28.12.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.