Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Afwisseling troef in improfestival
Zuid Nederlands Impro Festival, zaterdag 25 november 2006, Effenaar, Eindhoven

Even bleef het stil, na het tweede optreden van het Zuid Nederlands Impro Festival, zaterdag in De Effenaar. Het was alsof het publiek er niet aan wilde dat dit concert afgelopen was. De musici hadden dan ook in geconcentreerde rust een adembenemend mooie set gespeeld. Met Mark Dijkstra en Rik van Iersel voor het eerst aan het roer was dit een editie vol afwisseling. Het zou wel eens de laatste kunnen zijn.

Drie groepen en gelegenheidsformaties betraden achter elkaar het podium, met overlap-pingen in de bezettingen. De rust van de tweede set was een verademing na het ver-beeldingrijke maar hyperactieve werk dat Dirk Wauters van Dry Speed op zijn uitgebreide drumkit verzette. Zijn volume zette saxofonist Thomas Olbrechts en trompettist Joachim Devillé aan tot nerveus en hard spel. Hoeveel noten ze ook speelden, Wauters over-stemde hen met gemak. Toen trompetkanon Bart Maris zijn zegje kwam doen, werden de blazers tussen deze twee geweldenaars platgeknepen.

Hij deed daarna gelukkig een stapje terug in het verkoelende gezelschap van vocaliste Jodi Gilbert, trombonist Konrad Bauer en drummer Michael Vatcher, die in alle rust een set opbouwden vol onderhuidse spanning. Met haar glasheldere stem en vocale capriolen fungeerde Gilbert als spil waar Vatcher met lome swing en een clowneske motoriek en Bauer in lange gedragen tonen hun banen omheen trokken. Ze bereikten een punt van pure magie toen Bauer zachte dubbeltonen blies over ijle klanken die de drummer aan een glasharmonica ontlokte.

Noise-gitarist Terrie Ex sloot de sets energiek en luidruchtig af met Kat Ex op drums en klarinettist Xavier Charles, die zijn instrument vooral liet sissen, ploppen en kwinkeleren. Hoogtepunt was hier een speels drumduet tussen de soepel bewegende Kat en Vatcher met zijn merkwaardig abrupte stijl. Blijkbaar wil de gemeente kleinere initiatieven niet meer ondersteunen. Het zijn deze initiatieven echter die, door de schaal waarop ze werken, het artistieke avontuur zoeken, zoals ook dit festival doet. Die geest wordt in een dergelijk cultuurbeleid buitenspel gezet.

Klik
hier voor een fotoverslag van dit festival.

(Anoniem, 1.12.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.