Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Zangeres Anita O'Day overleden (1919-2006)

Zangeres Anita O'Day is donderdag 23 november op 87-jarige leeftijd overleden. Ze werd bekend door haar verbintenis met het Gene Krupa Orchestra en het orkest van Stan Kenton. Ze was een moderne jazzvocaliste, geprezen voor haar scatzang en als vertolk-ster van aansprekende ballads. Haar persoonlijke interpretaties van standards waren ver-nieuwend en uniek.

O'Day werd geboren in Chicago op 18 oktober 1919. In 1941 kwam ze bij het Gene Krupa Orchestra (1941-43). Met Krupa's trompetist Roy Eldridge had de zangeres met het duet 'Let Me Off Uptown' een million-dollar-seller. In dat jaar werd ze door het toonaangevend jazzmagazine Down Beat uitgeroepen tot 'New Star Of The Year'. Later maakte zij met Stan Kentons band (1944-45) een album met de hit 'And Her Tears Flowed Like Wine'. Ze was progressief en droeg hetzelfde kostuum als de mannelijke bandleden, omdat ze als een van hen gezien wilde worden. Ze voelde zich met haar stem een volwaardig instru-mentalist in het orkest. Eind veertiger jaren begon ze een solocarriere met drummer John Poole, waarmee ze 32 jaar samenwerkte.

Met haar album 'Anita', dat ze uitbracht op Norman Granz' nieuwe Verve-label, kreeg haar carrière een nieuwe impuls. Ze trad op met grote namen als Louis Armstrong, Dinah Washington, Georg Shearing and Thelonious Monk. Haar beste opnamen met big bands en kleine formaties maakte ze bij Verve (1952-63). Op het Newport Jazz Festival in 1958 wist ze met haar zang en scat het publiek in vervoering te brengen met haar persoonlijke vertolking van 'Sweet Georgia Brown'. Het is op film vastgelegd door Bert Stern en op dvd uitgebracht als 'Jazz On A Summer’s Day'.

Tot de zestiger jaren trad ze op, ondanks haar heroïneverslaving die haar in 1969 bijna fataal werd door een overdosis. Tenslotte overwon ze deze verslaving en keerde terug op de planken. In 1970 maakte ze haar comeback op het jazzfestival van Berlijn. In 1981 schreef ze haar memoires 'High Times, Hard Times', met assistentie van biograaf George Eels. Een lange documentaire over haar met als titel 'Anita O’Day - The Life Of A Jazz Singer' zal spoedig worden uitgebracht. Op zeer hoge leeftijd bracht ze haar laatste album 'Indestructible' (haar eerste studio-opname in 13 jaar) uit; ze nam het op tussen februari 2004 en november 2005.

Meer weten?
  • De website van Anita O'Day.
  • Klik hier voor een filmimpressie van O'Day.

    (Anoniem, 24.11.06) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.