Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Virtuoos Root 70 blikt terug
maandag 13 november 2006, Wilhelmina, Eindhoven

"Mooi, zo zacht als jullie spelen", was het compliment dat iemand uit het publiek in Café Wilhelmina afgelopen maandag gaf aan het jazzkwartet Root 70, "daar moeten jullie voor-al mee doorgaan." Het viertal speelde niet alleen met een opvallend ingehouden volume, het waren stuk voor stuk virtuoze musici die hun materiaal tot in de vingertoppen be-heersten. Maar wat hun optreden miste, was een element van verrassing.

Hoe hoog het niveau van individuele musici was bleek al uit het feit dat drummer Ted Poor op het laatste moment voor de huidige tour aan de formatie was toegevoegd als vervanger van Jochen Rückert. Zijn spel paste naadloos in het groepsgeluid, was fluwelig waar nodig, maar kon ook de zaak flink opdrijven in versnellingen en felle uithalen. Trom-bonist Nils Wogram en altsaxofonist Hayden Chisholm waren aan elkaar gewaagd in tref-zekere solo's vol snelle noten en spatzuivere unisono melodieën, terwijl Matt Penman op zijn bas een even melodieuze als functionele basis legde.

Maar hoe virtuoos en geconcentreerd de musici ook speelden en hoe fraai en afgewogen hun melodieën ook waren, na verloop van tijd ging de spanning er toch uit. De groep zet-te nauwelijks stappen buiten tamelijk nauw getrokken stilistische grenzen. Ze kondigden hun eerste nummer aan als een nieuwe interpretatie van een oude Broadway-tune, en bleven trouw aan de klank van vroeger jaren. Je had steeds het gevoel dat de vier in hun benadering vooral terugblikten. Ze konden verrassend uit de hoek komen, zoals toen Chisholm een knap staaltje keelzang ten beste gaf, terwijl zijn maten de muziek even stil leken te zetten in lange diepe tonen. Met meer van zulke momenten had het concert een grotere indruk gemaakt.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

Deze recensie verscheen eerder in het Eindhovens Dagblad.

(Anoniem, 22.11.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.