Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Van Itersons working band top Nederlandse jazz
vrijdag 10 november 2006, café Kraaij & Balder, Eindhoven

Op vrijdagavond 10 november presenteerde gitarist Martijn van Iterson zijn laatste album 'Streetwise' aan het publiek in Kraaij & Balder. De meeste nummers van de nieuwe cd passeerden dan ook de revue. Het was duidelijk te horen dat het hier een 'working band' betrof. De bezetting die Martijn meenam was precies dezelfde als die waarmee hij de cd opnam. En dat was te horen ook.

Het werd een prachtig concert waar het publiek ademloos op reageerde. Indrukwekkend was het om te zien hoe de soms toch lastige stukken vloeiend en met kracht en over-tuiging werden gespeeld. Duidelijk is dat het hier om de top van de Nederlandse jazz gaat. Drummer Martijn Vink en bassist Frans van Geest behoren al een paar jaar tot de sterkste ritmetandems in Nederland en ook het spel van pianist Karel Boehlee was van grote klasse.

Van Iterson speelde in zijn typisch onderkoelde, maar haarscherpe stijl op zijn oude Gibson ES 125. In vergelijking met de vorige cd 'The Whole Bunch' lijkt 'Streetwise' wat toegankelijker, maar schijn bedriegt. De arrangementen zijn uitdagend en de improvisaties zijn van topniveau, waardoor de aandacht van het publiek moeiteloos werd vastgehou-den. Naast begenadigd gitarist ontpopt Van Iterson zich steeds meer als een getalen-teerde componist. Behalve een prachtig gereharmonizeerde uitvoering van 'Body And Soul' waren alle stukken van de hand van Martijn zelf.

'Streetwise' is zonder meer een hedendaagse jazzgitaar-cd van wereldklasse, die zich moeiteloos kan meten met het beste werk van topgitaristen als Jesse van Ruller en Peter Bernstein.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert. Klik hier voor de Engelstalige versie van deze concertrecensie.

Meer weten?
  • Klik hier voor onze cd-recensies van 'Streetwise'.
  • De website van Martijn van Iterson.

    (Anoniem, 20.11.06) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.