Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Time, geluid en harmonisch besef
basclinic Hans Mantel, zondag 29 oktober 2006, Kraaij & Balder, Eindhoven

Deze drie belangrijke pijlers voor elke bassist aldus Hans Mantel, kwamen ruimschoots aan de orde in een door hem gegeven basclinic. Voor dit door Stichting Live Jazz Promotions georganiseerd evenement had zich een zevental contrabassisten ingeschreven. Allen kwamen uitputtend aan bod. Een impressie van deze clinic.

Mantel pleitte voor het bewust zijn van de bas in de jazztraditie, om van daaruit het eigen spel verder uit te bouwen. "Luisteren naar de grote bassisten van toen en van nu is van belang om te ontdekken en begrip te krijgen wat er zo bijzonder en persoonlijk is aan hun spel, wat hen maakt tot wie ze zijn en waarom ze zo spelen als ze doen."

"Frasering in je solospel is heel belangrijk. Van saxofonist Lester Young is bekend dat hij zich verdiepte in de songteksten alvorens hij het uitvoerde. En de frasering van de tekst hoor je als je hem hoort spelen; het gaat met het ritme van je ademhaling mee. Een bas-sist hoort de grondtoon en de opbouw en functie van een akkoord, omdat hij daarop is getraind. Het is van belang om daar, bijvoorbeeld in een ballad, bovenop te zitten. Anders kan dat afbreuk doen aan een zorgvuldig opgebouwde spanning. Altijd eerst de grondtoon spelen moet je doen als je dat wilt, maar niet omdat je niet anders kunt. Speel hem uiteraard als de muziek daarom vraagt, maar het is ook een uitdaging om een ver-antwoord alternatief te vinden. Als de muziek er maar beter van wordt."

"Ook moet de bassist hulp bieden bij het levend blijven van het ritme. Niet alleen harmo-nisch, maar ook door accentueringen en verrassende ritmische alternatieven. Die kunnen ervoor zorgen dat er iets spannends gebeurt en lokken weer interacties uit... Goede pia-nisten zullen in het begeleiden van bij voorbeeld vocalisten niet meteen over de melodie heen spelen, maar vooral in de rusten van de melodie aanvullingen en antwoorden spelen".

Een van de deelnemers oppert dat hij bij het spelen van een standard soms gebrek heeft aan harmonische ideeën. Hans Mantel verzoekt hem ter illustratie iets te spelen. "Ik hoor dat je vingers soms achterblijven bij je ideeën. Een advies dat vaak geldt is: Hoe minder je doet, hoe beter het vaak is. Het scheppen van ruimte in muziek is heel belangrijk. Het exposeren van technische hoogstandjes gaat vaak ten koste van de essentie in het spel, dat is echt van belang. Virtuositeit op zichzelf is niet interessant; het is alleen een hulp-middel dat je inzet wanneer je ideeën daarom vragen."

"Het is goed om te oefenen in het spelen van sterke, betekenisvolle frases, dat stelt je immers in staat om fraaie muzikale volzinnen te maken... Laat je muzikale verhaal of idee essentieel en zo compact mogelijk tot leven komen. Probeer ook met je registers te kleuren. Door je registers te gebruiken heb je een groot scala aan interessante harmo-nische mogelijkheden. Luister in dit verband maar eens naar de muziek van Bach. In de dienende functie als bassist moet je zorgen dat het liedje of de melodie een onderkant krijgt. Dat is de belangrijkste functie van je als bassist. Om het liedje of de melodie zelf hoef je je niet te bekommeren; dat wordt echt wel gespeeld. Bedenk: 'it’s all about the melody' of wat de solist op dat moment speelt. De bassist heeft, net als de andere begeleiders, de taak om dat er zo fraai mogelijk uit te laten komen."

's Avonds werd een aantal aan de orde gekomen aspecten nogmaals doorgenomen en met de deelnemers gepraktiseerd. Gedurende de middag en avond werd Mantel uitste-kend ter zijde gestaan door pianist Jaap van der Voet en drummer Jeroen Ophoff. Ook de op uitnodiging aanwezige saxofonist Jaap van Arkel en gitarist Dick Onstenk leverden mooie muzikale momenten op in samenspel met Mantel en zijn begeleiders, maar ook met de aanwezige deelnemers.

Aan wie het horen wilde heeft Hans Mantel op voortreffelijke en inzichtelijke wijze zijn baswijsheden doorgegeven. Moeiteloos wist deze geroutineerde causeur en ervaren bassist alle aandacht vast te houden. Zijn persoonlijke en sympathieke benadering van de deelnemers, het respect voor ieders kunnen en bovenal zijn deskundigheid werd door iedereen erg op prijs gesteld. Er kan niet anders worden geconcludeerd dan dat deze clinic ten volle is geslaagd.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

Meer weten?
  • Klik hier voor een interview van Jacques Los met Hans Mantel.

    (Anoniem, 16.11.06) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.