Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Nieuw werk van As Guests in Jazz at the Crow
vrijdag 13 oktober 2006, Kraaij & Balder, Eindhoven

Het is alweer enkele jaren geleden (2004) dat As Guests de Pim Jacobs Muziekprijs en de Dutch Jazz Competition won. Daarna kwam hun cd 'Enter > As Guests' uit en nu was het podium aan Michal Vanoucek (Tsjechië, piano), Miro Herak (Slowakije, vibrafoon), Janos Bruneel (België, bas) en Vinsent Planjer (Nederland, drums) om hun muzikale progressie te laten horen. En inderdaad, dit multiculturele gezelschap is uitgegroeid tot een homogeen, en bondig kwartet. Zelfs met nieuweling Vinsent Planjer in hun gelederen. Ze speelden een afwisselend en aansprekend programma. Luie laid back-stukken werden afgewisseld met opzwepende en uptempo composities, waarbij invloeden van diverse wereldmuziek geïncorporeerd werden.

As Guests klinkt fris en eigentijds, maar steeds doorklinken hun wortels in de jazztraditie. De composities oren aangenaam, toegankelijk en het swingt de pan uit. Nergens is echter sprake van gemakzucht of oppervlakkigheid. Integendeel, het zijn vaak complexe stukken, maar ze worden gespeeld alsof het een eitje is. En Planjer verdient alle lof voor de manier waarop hij zich in korte tijd het repertoire wist eigen te maken. Het samenspel van piano en vibrafoon, de versmelting en het elkaar bijna telepathisch muzikaal vinden van de twee Oost-Europeanen Vanoucek en Herak: het was effectief en bewonderenswaardig. Ondanks hun jeugd speelden zij gerijpt en doorwrocht.

Janos Bruneel is een bassist die in elk gezelschap een rol van betekenis speelt. Hij heeft goede ideeën, een trefzekere intonatie en een toon om te omarmen. Boeiend waren zijn chorussen met of zonder dubbelgrepen, zoals in 'Sunset Boulevard'. De wisselingen van tempi en grooves, van heftig expressief naar rustig meditatief, werden beheerst en vloeiend uitgevoerd. Komend van een complexe maatsoort en unisono riffs, ging het plotseling moeiteloos over in onbedaarlijke swingtime, inclusief een vette walking bass. Dit alles en meer maakte dit concert tot een bijzondere belevenis.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Anoniem, 12.11.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.