Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




David Liebman & Brussels Jazz Orchestra spelen Liebman
vrijdag 18 november 2006, De Warande, Turnhout

De aanvangstijd werd ruimschoots overschreden omdat Liebmans vliegreis vertraging opliep, maar het geduld van de bezoekers werd ruimschoots beloond. Het was een en al vitaliteit in dit concert en van meet af aan was duidelijk hoezeer het BJO zich had voor-bereid op dit treffen met David Liebman. Deze had eigen werk bijeengebracht, waarmee een uitermate gevarieerd en boeiend programma werd opgediend. Er zat een gezonde spanning op dit concert en dat werd hoorbaar. Na de suite 'MD/Lookout Farm' - in een arrangement van Bill Dobbins - volgde 'Off A Bird', een ode aan Charlie Parker met onder andere een trefzekere en aansprekende solo van trompettist Pierre Drevet en de heerlijk flegmatieke solo op tenorsax van Bart Defoort.

Na het bossa-achtige 'Off Flow' hoorden we sprankelend spel van Liebman en trombonist Marc Godfroid in 'Papoose', een compositie in walstempo die te vinden is op Liebmans soloplaat 'Songs For My Daughter', gespeeld in een fraai arrangement van J.C. Stanford. 'Gazelle' op topsnelheid was een pittig, tricky stuk, maar het BJO ontweek als een echte gazelle alle obstakels en bleef onverstoorbaar op de been. Er was fraai akkoordenspel van pianiste Nathalie Loriers in het intro. Met een abrupt, verrassend slot eindigde deze uitermate swingende uitvoering.

Het door Vince Mendoza gearrangeerde 'When To Love' kruidde Liebman zelf op smaak met zinnenprikkelend spel, waarmee hij BJO-leider Frank Vaganée inspireerde tot een oor-strelende solo. We waren getuige van een pakkende dialoog tussen sopraan- en altsax. Tijdens Jos Machtels bassolo was het goed te constateren dat hij weer grotendeels hersteld is van een recente polsbreuk. In een chase chorus speelden David Liebman en Steffen Schorn op basklarinet kat en muis, onderlijnd door verfijnd subtiel spel op ge-stopte trompetten. In de suspensieve pianissimo passage ontsproot een expressieve lamenterende solo aan Liebmans sopraansax. Dit alles leverde een schitterend sfeervol klankbeeld op van 'Picture Of Dorian Grey And Guided Dream', een contemporain werk van Liebman met een eervolle vermelding voor arrangeur Ingelf.

Het snelle 'Move On Some', met een complex akkoordenschema, begon met een solo intro van drummer Holger Nell. Deze uit Berlijn afkomstige slagwerker moest plotseling de plaats innemen van de vaste BJO drummer Martijn Vink, die door ziekte verstek liet gaan. Nell leverde een prima prestatie, omdat hij zich in zeer korte tijd knap had weten in te lezen in deze voorwaar niet eenvoudige partijen vol verraderlijke valkuilen. Oorstrelend was zijn geluid van bekkens en toms. Zijn drumkit was met zorg samengesteld en bood mogelijkheden als die van een rijk gevulde kleurdoos met talrijke tussentinten. Daarop was het goed soleren voor Liebman, trompettist Gino Latucca en tenorsaxofonist Kurt Van Herck.

Hiermee kwam een einde aan dit memorabele muzikale treffen. Dat vond het publiek ook en een ongekend frisse remake van de Ellington-traditional 'In A Sentimental Mood' was het dankwoord van de musici aan de ruim tweehonderd gefascineerde toehoorders. Liebmans vertolking, in een fraaie orkestratie van Dobbins, was rijk aan ideeën.

Dit concert en eenzelfde concert in Gent werden opgenomen door Klara (VRT). Uit deze opnamen zal een cd worden samengesteld, die in het late voorjaar van 2007 zal worden uitgebracht. David Liebmans goedkeurende en tevreden blikken betekenden non-verbaal zijn instemming met deze geslaagde geëngageerde samenwerking. Gemeten naar dit concert, met een vitaal en gedisponeerd spelende Liebman en de speciale klasse van het BJO, valt ons het wachten zwaar.

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert.

Meer weten?
  • Een zeer uitgebreid interview met David Liebman bij All About Jazz.
  • De website van David Liebman.
  • De website van het Brussels Jazz Orchestra.

    (Anoniem, 29.11.06) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.