Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


The Turnaround

The Turnaround #15

De jazzoogst van de laatste maanden is weer rijkelijk gevarieerd en bevat opmerkelijk veel goede nieuwe cd's. Een kleine greep...

Op het Brugse label De Werf verscheen onlangs de tweede cd van het nieuwe kwartet van altsaxofonist Ben Sluijs. Het betreft uitstekende liveregistraties, die werden gemaakt in september/oktober 2005 tijdens de JazzLab Series Tour in CC De Meent (Alsemberg) en Vooruit (Gent). Dit album toont andermaal Sluijs' hoge standaard aan; de uitstekende composities - enkele in suitevorm - geven zijn kwartetleden Jeroen van Herzeele (tenor-sax), Manolo Cabras (bas) en Marek Patrman (drums) alle gelegenheid zich te onder-scheiden. Opmerkelijk veel pittig vrij werk op deze schijf, maar ook typerende intiemere passages zoals we die van Sluijs kennen.

Trombonist Nils Wogram sierde de nieuwe cd van zijn kwartet Root 70 met de fraaie titel 'Fahrvergnügen' (Intuition Records). Op zijn
website kun je twee veelbelovende frag-menten van dit album, hun derde, beluisteren (wel even naar beneden scrollen). De twee voorgangers 'Root 70' (2001) en 'Getting Rooted' (2003) staan bij ondergetekende ge-boekstaafd als meesterwerkjen in de moderne jazz. Altsaxofonist Haydn Chisholm, bassist Matt Penman (die overigens sinds 2005 ook lid is van het SFJAZZ Collective) en Jochen Rückert (drums) zijn met Wogram allen technisch zeer vaardige, oorspronkelijke improvi-satoren, die melodisch sterke eigen composities weten te brengen. Met hun optreden tijdens Jazz in Duketown 2004 liet de band een onuitwisbare indruk achter.

Verder verscheen bij ACT Music een interessante solo-cd van de Russische klavierleeuw Simon Nabatov. Op 'Pianoworks V: Around Brazil' concentreert hij zich op Braziliaanse muziek (met werken van onder meer Veloso, Jobim en Gil). Dit album is wederom een showcase voor zijn uitmuntende pianistische techniek en stijl, die uitwaaiert van straight ahead tot free jazz, maar ook barokinvloeden weerspiegelt. Hoewel Nabatov ook niet te beroerd is om zijn spel te larderen met een flardje absurdisme.

(Anoniem, 18.10.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.