Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Tribute To Rob Madna
Dutch Jazz Orchestra & Ferdinand Povel, vrijdag 22 september 2006, Institute Of Social Studies, Den Haag

Andermaal heeft het Dutch Jazz Orchestra haar tanden gezet in een project. Wetende dat het geen sinecure is om betrouwbaar en compleet materiaal dat Rob Madna voor big band schreef te vinden, te reconstrueren, te completeren en speelklaar te krijgen. Ook heeft men het plan om in 2008 gereed te zijn met het opnemen van alle composities en arrangementen van Madna voor big band. Hetgeen moet resulteren in het uitbrengen van een 3-cd box.

Het was Jerry van Rooyen die Madna aanspoorde om te gaan arrangeren en ook Thad Jones (Thad Jones-Mel Lewis Jazz Orchestra) waarvoor Rob Madna veel waardering had - met name voor diens harmonisaties - vroeg hem voor het orkest te schrijven. Maar Madna bedankte voor de eer. Bij leven was hij uiterst kritisch op zijn werk; hij hechtte hieraan zonder veinzen niet veel waarde. Hij was dan ook niet punctueel in het archiveren en registreren van zijn componeer- en arrangeerwerk. Daarover kan Albert Beltman en de werkgroep die speurwerk doet naar Madna's materiaal, de authenticiteit ervan bespreekt en onderzoekt (en waarin ook Rob Madna's zoon Arthur zitting heeft), alles vertellen! Maar vanavond was het zover en speelde het Dutch Jazz Orchestra een mooi boeketje Madnas. Aangezien John Ruocco twee weken op toer was in Duitsland met de Peter Herbolzheimer Big Band, werd het orkest deze keer geleid door Jan Wessels.

Het Dutch Jazz Orchestra opende met de Madna-original 'T.J.' (Thad Jones) met solo's van Ruud Breuls en Simon Rigter. Deze laatste soleerde met kristalheldere toon en doorleefde voordracht in de ballad 'Day Dream'. In Madna's arrangement van Hancocks 'Toys' hoorden we fraaie vergezichten en oorstrelende klanklandschappen. Rob Madna schreef hier voor het orkest prachtige chromatische op- en neergaande lijnen, als een aangename bries na een warme zomerdag. Een uitstekend arrangement, dat dankzij Jan Faas (jazzmuziektheoreticus aan het conservatorium van Amsterdam) werd teruggevonden.

In 1978 schreef Madna voor het North Sea Festival een suite in opdracht van de Johan Wagenaar Stichting. In de partituur noteerde Madna de naam Ferdinand Povel, maar deze heeft het toen niet gespeeld. Maar vanavond was Povel de gastsolist en in die hoedanigheid deed hij weer uitstekend van zich spreken. De inbreng van Breuls op trompet en op bugel in het langzame tweede deel van deze suite was bovenaards! Met zijn avontuurlijk lijnenspel, fraaie toon en zeggingskracht is hij geliefd in elke formatie waarin hij speelt.

Na de pauze werd men getrakteerd op twee audiofragmenten: 'Lucky Man' en 'Spring Is Here' uit 1962 van het Boy Edgar Orkest met Rob Madna aan de piano. Deze bijzondere opnamen werden gevonden in het Nederlands Jazz Archief in de nalatenschap van Michiel de Ruijter. Het werd ervaren als een indrukwekkend intermezzo op deze Madna-avond. Het orkest had de handen vol aan het nog nooit eerder gespeelde 'So Sweet', een compositie van Duke Pearson in een arrangement van Madna, met behoorlijk pittige sax-partijen, maar het werd een uitvoering van formaat. Dit concert van het Dutch Jazz Orchestra onder de bezielende leiding van Wessels voelde goed. Er weerklonk veel affec-tie voor Rob Madna, die zeker gerekend mag worden tot een van Nederlands belang-rijkste componist-arrangeurs voor big band. Zijn bijzondere harmonisaties kwamen deze avond mooi over het voetlicht.

Uw recensent was wat vroeger in Den Haag en kreeg nog een staartje van de repetitie mee. Opvallend was hoe toegewijd en in goede harmonie dit orkest werkt. Tot enkele uren voor het optreden werden de laatste geverifieerde correcties en notaties nog in de partijen aangebracht, consciëntieus gerepeteerd en gepolijst totdat iedereen er vrede mee had. Men wilde optimaal recht doen aan hetgeen de componist/arrangeur Rob Madna voor ogen had. Begrijpelijk, want het was Madna die in 1972 met een repetitieband begon die zou uitgroeien tot het huidige Dutch Jazz Orchestra. Een orkest dat voor de realisatie van dit soort projecten hopelijk kan blijven rekenen op financieel support uit cultuurfondsen.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Geneviève Ruocco.

(Anoniem, 10.10.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.