Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Meesterdrummer Gurtu lust voor oog en oor
dinsdag 10 oktober 2006, Tromp Festival, Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven

Als je een Indiase tablaspeler aan het werk hoort, vraag je je weleens af hoe het zou klinken wanneer hij achter een drumstel plaats zou nemen. Een concert van meester-percussionist Trilok Gurtu, jurylid in het Tromp Concours, is daar een heel goed antwoord op. Afgelopen dinsdag speelde hij met zijn band (bestaande uit gitarist Roland Cabezas, violist Carlo Cantini en bassist Stefano Dall'ora) in het Eindhovense Muziekcentrum voor een razend enthousiast publiek.

Wat Gurtu liet horen en zien was dan ook een ware traktatie. In zijn muziek combineerde hij elementen uit de Indiase slagwerktraditie met westerse jazz, maar met een stevige rock-inslag. Dit was geen halfzachte fusion; hij mepte vinnig in het rond als dat hem zo uitkwam. Met een gitarist en violist die zijn ritmes haarscherp volgden, klonk de band als een geconcentreerde versie van het Mahavishnu Orchestra uit de jaren zeventig.

De uitmuntende musici speelden alert en op het scherp van de snede. Dat moest ook wel met een drummer die zijn instrumenten met verbeeldingskracht bespeelde, zich met groot gemak alle kanten op bewoog en de meest ingewikkelde patronen inpaste binnen het raamwerk van de muziek.

Opzienbarend waren de twee improvisaties die Gurtu ten beste gaf. Daarin liet hij handen en voeten onafhankelijk van elkaar slaan, roffelen en tikken. Meermalen vormden zijn tabla's het uitgangspunt. Met zijn vingers ratelde hij de meest complexe patronen, die hij vervolgens scandeerde in de lettergrepen waarmee Indiase tablaleerlingen hun studie beginnen. Het enthousiasme van het publiek was niet alleen een kwestie van ongelooflijk vakmanschap; met zijn ontspannen, humoristische presentatie nam Gurtu iedereen voor zich in.

Deze recensie verscheen eerder in Eindhovens Dagblad.

(Anoniem, 13.10.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.