Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Jazzcollages Willem Wodka geëxposeerd

Op zaterdag 4 november vindt in Rotterdam in de Lantaren de opening plaats van de expositie 'Het Monk Complot' met jazzcollages van Willem 'Wodka' van Empel. Hij was de grote jazzpromotor in Rotterdam van Thelonius, Otto, Sunship Jazzbunker en Jazzhouse. Eind 2008 verschijnt het boek 'Willem Wodka en de jazz in Rotterdam', een documentatie van zijn betekenis voor de muziek in Rotterdam. Aansluitend is er een optreden van Marc Ribot's Spiritual Unity featuring Henry Grimes.

Onder het motto 'Het Monk Complot' exposeert jazzpromotor Willem van Empel een wisselend aantal van zijn werken. De collages zijn samengesteld uit de afbeeldingen en de teksten uit (jazz-)tijdschriften, platenhoezen, originele foto's en kopieën van eerder werk. De afbeeldingen van de grote namen van 'The New Thing', zoals John Coltrane, Albert Ayler, Archie Shepp, The Art Ensemble Of Chicago en Sun Ra, worden vergezeld van krachtige statements, die een hartstochtelijk pleidooi zijn voor de creatieve muziek. Gevraagd naar het waarom van de titel antwoordt Willem: "Dat is toch duidelijk. Het is allemaal een groot complot."

August Pieter Willem van Empel werd geboren op 25 juli 1930 in Nijmegen als zoon van vader Gijs en moeder Hetwig; met de geboorte van zijn broertje Gijs is het gezin com-pleet. De Van Empels waren sigarenmakers. Vader van Empel trad ook op, als Al Jolson-imitator in de kroegen in Essen, een noodzakelijke bijverdienste, want de wereldwijde economische crisis (na de Wallstreet-crash van oktober 1929) had nu ook Europa in zijn greep.

Iedereen die de legendarische Jazzhuizen van Willem van Empel bezocht, heeft daar bijzondere herinneringen aan. In Thelonius, Otto, de Sunship Jazzbunker en Jazzhouse vonden onvergetelijke concerten plaats in een unieke ambiance. Willem heeft op een volstrekt eigenzinnige wijze gestalte gegeven aan het jazzleven. Voor hem is het wezen van het bestaan de creatieve sound, de grote jazzmusici en natuurlijk strong food, drank, dope en vrouwen. Soms overtrad Willem de regels van de wet en verbleef hij onvrijwillig in Duitsland en Frankrijk. In Parijs zat hij vijf jaar vast. Hij maakte daar zijn eerste jazz-collages uit pure armoe, frustratie en verveling. Deze collages hielden hem op de been. Hierdoor kon hij zich uiten. De kunst hield zijn muzikale creativiteit in stand en gaf invulling aan de verloren tijd tussen de vier muren.

De visuele associaties met de jazzwereld, de krachtige teksten, de indringende afbeel-dingen en zijn principiële levensovertuiging vormen het verhaal achter de collages. Zonder muzikale vrienden, live jazz of cd's kon hij zich toch manifesteren. De collages bleven na de bajes een deel uit maken van zijn leven; inspiratie had hij genoeg. Helaas kreeg Willem rond zijn zeventigste een beroerte en hij had jaren nodig om zelfstandig te revalideren. Het was een langdurig en vaak deprimerend proces, maar Willem kept on swinging! Hij is nu 76 jaar en een nieuwe jazztent op poten zetten zit er niet meer in, maar zijn liefde voor de universele muziek, zijn mening en autonome kijk op het leven zijn nog springlevend. Willem ademt jazz en dat is goed te zien in deze kunstwerken die nooit vervelen.

De expositie 'Het Monk Complot' in de foyer van Lantaren/Venster wordt geopend op zaterdag 4 november 2006 om 19.30 uur door de schrijver Rien Vroegindeweij. De jazz-collages van Willem 'Wodka' van Empel zijn te zien gedurende de maanden november en december 2006 in de foyer van Lantaren/Venster aan de Gouvernestraat 133, Rotterdam.

Meer weten?
  • Klik hier of hier voor meer informatie over het project van Willem 'Wodka' van Empel.

    (Anoniem, 31.10.06) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.