Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Warme Jazz uit de Rosse Buurt
Remco Keijzer & Old Quarter Trio, maandag 4 september 2006, Old Quarter, Amsterdam

Het was een erg geslaagd concert dat de tenor- en sopraansaxofoon spelende Remco Keijzer gaf voor de aanwezige belangstellende jazzliefhebbers. En dat was fijn om te constateren deze maandagavond in hotel-café Old Quarter in de Warmoesstraat, met de gebruikelijke parkeerproblemen in het hartje van deze bruisende stad .

Ik vond het eigenlijk wel eens tijd om deze excellente blazer een keer te belichten middels een concertrecensie, want zo vaak is dat nog niet gebeurd. En dat ondanks het feit dat Remco Keijzer een eigen trio en een kwintet met Lars Dietrich (sax), Frans von Chossy (piano), Sean Fasciani (bas) en Mark Coehoorn (drums) heeft. Hij is bovendien leider en een van de oprichters van de New Generation Big Band, een 19-koppige groep die bigbandmuziek speelt met een hedendaagse 'flavour'. En daar blijft het niet bij, want Remco is ook actief als vaste saxofonist van het hiphop-duo Pete Philly & Perquisite, waarmee hij in diverse Europese landen én in het grote Los Angeles heeft opgetreden. Overigens zijn er over hem wel lovende kritieken te lezen van Chris Potter, Dick Oatts en Phil Markowitz.

Maar nu terug naar de Old Quarter, want daar speelde Keijzer samen met pianist Wolf-gang Maiwald, bassist Thomas Winther Andersen en drummer Joost Kesselaar, die ook deel uitmaakt van Remco's eigen trio. De saxofonist speelde met dit Old Quater Trio erg eigentijdse jazz. De setlist bestond uit standards en eigen composities die varieerden van energieke tempo's tot adembenemende momenten. En dat alles met een geheel eigen geluid.

Bij de aanvang van het openingsnummer nam Remco - spelend op zijn mooi klinkende tenorsaxofoon - een rustige opbouw voor zijn rekening, waarbij hij tóch alle registers bespeelde, iets wat bij zo'n rustig nummer niet vaak voorkomt. Al bij het tweede nummer, nu op de sopraansax in 2/4 maat spelend, begon hij zijn solo krachtig en wat 'golvend' spelend op te bouwen. Daarbij moest hij, gedwongen door het stimulerende spel van de Old Quater Trio, bijna al zijn power in de strijd gooien.

Het hoogtepunt van de avond was de vertolking van John Coltrane's 'Naima', een ballad die goed werd opgebouwd door Remco, hier zowel op tenor- als op sopraansaxofoon spelend. Prachtig van toon en lijnen, maar zonder een epigoon van Coltrane te worden. Ook de krachtig gespeelde solo van Winter Andersen en het vloeiende spel van drummer Kesselaar mochten er zijn. Op een gegeven moment was het net of pianist Maiwald, aangestoken door het stimulerende spel van zijn medemusici, aan het vliegen was achter zijn zwart-witte toetsen; hij leek volkomen los. En dat alles in diezelfde ballad 'Naima'!

Dit geslaagde optreden van Remco Keijzer werd afgesloten met een heerlijke vertolking van 'On Green Dolphin Street', waarbij het samenspel met de overige spelers enkele keren wat haperde, maar dat is logisch gezien het feit dat zij niet elke week samen spelen.

(Anoniem, 19.9.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.