Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Stranger than Paranoia gaat weer 'on the road'

Voor de tweede maal gaat het vermaarde muziekfestival Stranger than Paranoia 'on the road'. De kick-off vindt plaats op 28 oktober in de Tilburgse Concertzaal.

De mensen die Stranger than Paranoia sinds 1993 hebben gevolgd, weten dat het hier gaat om een festival dat zich bezighoudt met diverse muziekdisciplines en cross-overs in de breedste zin des woords. Programmeur Paul van Kemenade probeert ieder jaar rond Kerst in het Tilburgse Paradox het publiek met dit festival kennis te laten maken met muziek die vaak letterlijk de grenzen overschrijdt. 'Stranger than Paranoia on the road' betekent een alternatieve locatie met drie groepen uit totaal verschillende genres, die door 'spreekstalmeesters' worden aangekondigd/-gedanst/-gezongen/-gemimed.

Csókolom is een bijzonder strijkensemble uit Kroatië, Duitsland en Nederland. Zangeres/
violiste Anti von Klewitz, die tevens tekent voor de arrangementen, brengt met haar groep een eigenzinnige mix van zigeunermuziek, Hongaars, Balkan, klezmer en gypsy-swing. Met passie, humor, een stem die je raakt en een band die staat als een huis. De lovende perskritieken - 'Spetterend vuurwerk van strijkstokken' (Volkskrant); 'Alsof Bartok soms zelf de handen van de musici bij het arrangeren heeft geleid' (Frankfurter Rundschau) - doen veelbelovend aan.

Onlangs werden de originelen ontdekt van de in meer dan 50 jaar niet gespeelde onver-sneden versies van de beroemde bigbandleider Paul Whiteman en zijn Saxophon Soctette uit de jaren dertig en veertig. Deze arrangementen worden tijdens 'Stranger than Para-noia on the road' uitgevoerd door de Beau Hunks, een 13-koppig orkest dat is vernoemd naar een film van Laurel & Hardy. De band is dan ook gespecialiseerd in het vertolken van de muziek uit de films van het komische duo, geschreven door de componisten Leroy Shield (1893-1962) en Marvin Hatley (1905-1986). The Beau Hunks lijken dan ook als geen ander geschikt om Whitemans Soctette weer te doen herleven.

Verder geeft de Braziliaanse diva Tania Maria met haar band in dit kader een exclusief concert in Nederland. Tania Maria Correia Reis is Brazilië's ongekroonde koningin van de jazz. Ze werd geboren op 9 mei 1948 en ze woont vanaf 1970 in Parijs. Maria begon op haar zevende met piano spelen en studeerde klassiek piano aan het conservatorium. Toch voelde zij zich meer thuis in jazzclubs dan concertzalen. Zo'n twintig platen heeft deze internationale ster op haar naam staan. Ze werd genomineerd voor een Grammy Award in de categorie 'Best Jazz Female Artist/Vocalist'. Met haar eigen Viva Brazil Quartet brengt ze een combinatie van zwoele, funky scat-vocalen, percussief pianospel en pure, zwetende samba- en bossa nova-ritmes.

Het programma begint om 20.30 uur. Reserveren kan telefonisch: 013-5432220.

Meer weten?
  • Lees ons artikel over The Beau Hunks' aanpak van de muzikale erfenis van orkestleider Jimmy
        Lunceford.
  • De website van Csókolom, met een interview met Von Klewitz en geluidsfragmenten.
  • De website van Tania Maria, met een videoclip van een concert tijdens het Nice Jazz Festival 1998.

    (Anoniem, 18.9.06) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.