Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Stichting Brokken viert tienjarig bestaan

Nog niets te doen vanavond en zin in enerverende en verrassende improjazz? Misschien is Zaal 100 aan De Wittenstraat 100 in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt dan een idee. Omdat Stichting Brokken inmiddels 10 jaar bestaat, programmeert gitariste Corrie van Binsbergen daar de komende maanden op de laatste woensdag van de maand concerten onder de noemer 'Stichting Brokken viert maandelijks oud en nieuw'. Daarbij herleven projecten uit vervlogen tijden en worden nieuwe combinaties uitgeprobeerd.

De avond heeft het karakter van een klein festival met drie concertjes. Ten eerste zijn er musici van groot kaliber, maar werkzaam in verschillende circuits, die worden uitgenodigd samen te spelen. Verder zijn er optredens van niet meer bestaande bandjes. Tenslotte is er afsluitend in het café een optreden met een luchtig karakter. Diehards kunnen na af-loop in Zaal 100 hun hart nog ophalen aan dvd-vertoningen van Brokkenconcerten van jaren terug.

Vanavond beginnen de feestelijkheden met de Schotse slagwerker Alan 'Gunga' Purves met zijn soloprogramma 'Squeekology'. Van Binsbergen: "Alan speelt al jaren samen met zeer verschillende muzikanten, van Fernando Lameirinhas tot Ernst Reijseger. Hoewel hij zich nooit op de voorgrond plaatst, is zijn muzikale bijdrage voor een groep altijd enorm. Ook ik ben in de gelukkige omstandigheid veel met hem te spelen. En dat verveelt nooit. Vaak word ik verrast door de meest bizarre geluiden die uit zijn hoek vandaan komen. Nooit iemand gezien trouwens, die met zoveel toewijding zijn grotendeels eigengemaakte 'speelgoed' in elkaar schroeft.

Verder The Klote, een bijzonder gitaarkwartet met Wouter Planteijdt (Sjako, Corrie en de Grote Brokken), René van Barneveld (Urban Dance Squad, Anouk), Paul Pallesen en Joost Buis (op lapsteel!). In het café is er een duo-optreden van de virtuoze Roemeense cim-balonspeler Vasile Nedea (cimbaal) en Sean Bergin, de in West-Amsterdam residerende Zuid-Afrikaanse saxofoonkolossus. Aansluitend wordt er een film vertoond: uit de serie jazzportretten die Jonathan Herman in opdracht van de NPS maakte een documentaire uit 1999 over Corrie van Binsbergen rond de uitreiking VPRO/Boy Edgar Prijs.

De aanvang van het festivalletje is 21.00 uur. En de entree bedraagt € 5,-.

meer weten?
  • Onze recensie van het programma 'Het Land Is Moe' van Corrie en de Grote Brokken (Bimhuis,
        2 november 2005).

    (Anoniem, 27.9.06) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.