Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Sterke line-up ECM Dinant Jazz Nights Festival

Aanstaande vrijdag, 29 september, begint in de fraaie Belgische stad Dinant het ECM Dinant Jazz Nights Festival met een optreden van Jan Garbarek en het Hilliard Ensemble in de Collégiale. Het is voor het eerst dat zij zullen spelen in deze kerk, waarvan de uit-zonderlijke akoestiek internationale bekendheid geniet. ECM-baas Manfred Eicher kwam twaalf jaar geleden op het idee om de Noorse saxofonist bij de fabelachtige Engelse stemgroep te betrekken. Bij de eerste samenwerking werd middeleeuwse polyfonie als uitgangspunt gebruikt, met de sax van Garbarek als vrij bewegende 'vijfde stem'. En met groot succes, want van hun eerste album 'Officium' (1994) zijn inmiddels al meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Op de cd 'Mnemosyne' uit 1999 overspande hun repertoire liefst 22 eeuwen, van Athenaus' 'Delphic Paean' tot 'Estonian Lullaby' van Veljo Tormis.

De herlezing van vroege en barokke muziek is ook een van de thema's van luitspeler Rolf Lislevand, die op zaterdag 30 september zijn Nuove Musiche-project in de kerk van de abdij van Leffe brengt. Een Noor die in Zwitserland studeerde, in Italië leeft, in Duitsland onderwijs geeft en die een band leidt van onder anderen Spanjaarden. Lislevand is een natuurlijke polymath en polyglot die zijn carrière als jazzgitarist begon. Vandaag de dag speelt hij op zijn eigen wijze archlute, barokke gitaar en theorbe. Zijn trillende herzie-ningen van barokke muziek veranderen soms in herinnerende episoden van Keltische muziek of flamenco.

In het Cultureel Centrum van Dinant brengt de Franse pianist François Couturier zijn nieuwe kwartetproject 'Nostalghia: Song for Tarkovsky', dat stukken van het nieuwe album van dezelfde naam zal brengen. Het werk wordt door Couturier opgevat als een hulde aan de grote Russische regisseur Andrei Tarkovsky (1932-86). Een fantasierijke hulde, ideaal geschikt voor ECM's productie-esthetica. Het grootste deel van de ken-merkende muziek wordt samengesteld door Couturier, periodiek inspiratie betrekkend bij Bach, Pergolesi en Alfred Schnittke, een landgenoot van Tarkovsky. Maar er is ook ruimte voor improvisatie. De ongebruikelijke bandopstelling brengt Couturier, accordeonist Jean-Louis Matinier en saxofonist Jean-Marc Larché (bekend van de opnamen met Anouar Brahem) samen met celliste Anja Lechner van het Rosamunde Quartet.

Het Tomasz Stanko Quartet zal de concerten van zaterdag afsluiten. Als bepalende stem van bijna een halve eeuw Poolse improvisatie en één van de meest individuele trompet-tisten in de geschiedenis van moderne jazz heeft Stanko met zijn huidige groep een nieuw wereldwijd peil van populaire goedkeuring bereikt. De groep bestaat uit Marcin Wasilewski, Slawomir Kurkiewicz en Michal Miskiewicz. Dit kwartet bracht met 'Soul Of Things' en 'Suspended Night' uitstekende albums uit. Hetzelfde mag worden verwacht van de nieuwe cd 'Lontano', die de band onlangs voltooide en waarvan het materiaal de basis van het concert in Dinant zal vormen.

Op zondag 1 oktober zal het duo Dino Saluzzi-Anja Lechner 's middags in de kerk van de abdij van Leffe spelen. Hoewel een duoalbum nog moet verschijnen (de release is gepland voor 2007) hebben de Argentijnse bandoneonmeester en de Duitse celliste al meer dan tien jaar regelmatig samengewerkt. Oorspronkelijk begonnen als een klassiek muzikante werd Lechner ook lang door aspecten van improvisatie in diverse tradities geïntrigeerd. Autodidact Dino Saluzzi heeft voor ECM sinds 1982 in allerlei contexten - solo, duo, met zijn Saluzzi-familieproject, als gast bij Tomasz Stanko etc. – en in alle mogelijke situaties opnames gemaakt, maar hij blijft vooral een fascinerend verteller. Hij streeft naar muziek die ondubbelzinnig en met gevoel kan uitdrukken.

Gianluigi Trovesi en Gianni Coscia zullen op zondagmiddag in het Cultureel Centrum van Dinant optreden. De teksten van de twee ECM-producties van Trovesi en Coscia werden door niet minder dan Umberto Eco geschreven. Een teken van de achting die het gees-tige Italiaanse riet/accordeonduo in hun geboorteland geniet. De twee oude vrienden delen vermoedelijk een minachting voor kunstmatig onderscheid tussen intellectuele en niet-intellectuele kunst en zij weten dat grote muziek zowel op straat als in het conser-vatorium gevonden kan worden. Alles kan als werktuig gebruikt worden om een muzikaal argument te dragen of om er simpelweg van te genieten. Hun muziek assimileert jazz, folk, klassieke muziek, populaire thema's en filmmuziek.

Dan is er in de namiddag pianist Tord Gustavsen. Hoewel zijn nadruk op kalmte en con-templatie ligt, een Scandinavische inslag, is zijn trio in vele opzichten het minst Noors van alle Noorse groepen in de ECM-catalogus. Zijn grote invloeden komen van de tradi-tionele jazz, gospelmuziek, Afro-Caraïbische muziek en van zangeressen als Bessie Smith en Billie Holiday. Deze aardachtige invloeden, die door een Europese gevoeligheid worden gefilterd en die ook door de impressionistische componisten worden geraakt, geven aan het trio van Gustavsen zijn speciale cachet. Het groepsgeluid is zowel matuur en enthou-siast als sensueel, terwijl de melodieën van Gustavsen machtig en onbuigzaam zijn; zodra men ze hoort heeft men het moeilijk om ze los te laten. De duidelijke muziekstructuur geeft veel ruimte aan Gustavsen, bassist Harald Johnsen en aan de vindingrijke drummer Jarle Vespestad. De albums 'Changing Places' en 'The Ground' getuigen van eerbied voor de wortels van de Amerikaanse jazz en kunnen als een stil protest tegen huidige chauvinistische of nationalistische Eurojazz-tendensen beschouwd worden.

Het festival wordt 's avonds afgesloten door wat als een archetypisch ECM-project beschouwd zou kunnen worden. De Neighbourhood-band van Manu Katché werd door de Frans-Afrikaanse drummer oorspronkelijk met Manfred Eicher opgezet als een eenmalig project. Het is, als zo vele projecten, een populaire reizende instelling geworden. De groep neemt driekwart van het Tomasz Stanko Quartet (Stanko, Wasilewski, Kurkiewicz) op, maar speelt muziek met een zonnigere inslag, opgebouwd rond de melodieën, grooves en ritmepatronen van Katché. Tijdens het afgelopen North Sea Jazz Festival bewees hij al hoe aanstekelijk en krachtig dat kan klinken. Op saxofoon speelt Trygve Seim uit Noor-wegen, die in deze groep onlangs Jan Garbarek kwam vervangen. Hoewel Manu Katché misschien het best gekend is voor zijn veelvuldige samenwerking met rockmusici als Peter Gabriel, Sting, Robbie Robertson, Joni Mitchell, Dire Straits, Bee Gees en Simple Minds, heeft jazzmuziek voor hem tegenwoordig prioriteit.

Draai om je oren zal in woord en beeld verslag gaan doen van dit interessante festival. So stay tuned...

Meer weten?
  • De website van het ECM Dinant Jazz Nights Festival.
  • Ons fotoverslag van het concert van Manu Katché Neighbourhood op het North Sea Jazz Festival 2006.
  • Onze recensie van het album 'The Ground' van het Tord Gustavsen Trio.
  • De website van Thomas Stanko.

    (Anoniem, 27.9.06) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.