Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Na Cullum even chillen met Monk
dinsdag 15 augustus 2006, Sebastiaan de Krom & Friends, Don Camillo Bar, Bergen op Zoom

Dinsdag 15 augustus was er een surpriseconcert voor de sponsors van de Pol's Place For Jazzconcerten. De gelegenheidsformatie die programmeur Marlies Heck had geboekt, was in ieder geval verrassend: Bart Defoort (tenorsax), Ron van Rossum (piano), Salvator LaRocca (bas) en Sebastiaan de Krom (drums). Ook het repertoire dat men speelde was niet alledaags. Het werd een avond vol Monk's Music.

De Krom, momenteel woonachtig in Londen, was even in Nederland neergestreken voor het concert in dit gemoedelijke jazzcafé. Hij studeerde aan de befaamde Berkeley School of Music en het Monk Institute New England Conservatory. Hij speelde met grote namen als Herbie Hancock, Wynton Marsalis, John Scofield, Clark Terry, Phil Woods, Barry Harris en Dave Holland, maar zijn meest enerverende ervaring is ongetwijfeld het spelen in de band van hype Jamie Cullum. Het concert van vanavond had voor hem dan ook een heil-zame werking. Hij ontpopte zich als een sympathiek causeur, vocaal en instrumentaal.

Zijn medebandleden waren niet de minste; Defoort zet als saxofonist in het Brussels Jazz Orchestra en een eigen succesvol kwartet steeds duidelijker zijn koers uit en LaRocca speelt met onder anderen Philip Catherine en Nathalie Loriers. Ron van Rossum, de onvol-prezen pianoleraar op verschillende jazzopleidingen in België en Nederland, bleef dicht bij Monk en ook weer niet. Hij gaf zijn eigen draai aan bekende stukken zoals 'Straight No Chaser', Pannonica', 'Jackie-ing' en 'Blue Monk' en toonde zich ook regelmatig een dienst-baar begeleider. Dit repertoire werd tot genoegen van de toehoorders prettig uitgeser-veerd. Defoort was trefzeker in de thema's en creatief in zijn improvisaties. Hetzelfde gold voor bassist LaRocca.

Van Rossum was de smaakmaker in deze formatie. Zijn benadering was die van een jam-sessie. Hij zorgde voor de luchtige toon, wierp van tijd tot tijd humoristische opmerkingen naar zijn medemuzikanten en was vocaal te horen in 'Just A Gigolo'. Zijn vingers op de toetsen deden echter het serieuze werk en geheel in de geest van Monk stak hij met eigen creatieve invalshoeken het vuurtje aan. Sebastiaan de Krom zag je genieten van dit onversneden swingende concert; met soepel en alert drumwerk deed hij zijn ding. 'Huismeester' Pol de Bie keek en zag dat het goed was, want de sponsoren hadden het erg naar de zin. Na een nare periode vanwege een brand bij zijn buren op de Grote Markt in Bergen op Zoom, waarbij ook veel persoonlijke zaken in vlammen opgingen, moest hij lange tijd naar elders uitwijken. Maar nu voelde het gezellige jazzcafé als vanouds ver-trouwd. Er zullen ongetwijfeld weer boeiende concerten plaatsvinden.

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert.

Meer weten?
  • De website van Pol's Place For Jazz.

    (Anoniem, 17.9.06) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.