Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Gemoedelijke uitreiking van Amer Award
zondag 10 september 2006, De Speeldoos, Baarn

Tijdens de slotdag van Festival de Muzen ontving Tony Vos de Amer Award 2006. Deze prijs werd in 2005 ingesteld door Tubinares, een stichting ten behoeve van eigenzinnige uitingen, 'voor mensen die zich voortdurend onderscheiden, maar zelden onderscheiden worden'. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die zich op bijzondere en eigenzinnige wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse cultuur, met name in Eemland en omstreken.

Wat er zoal vooraf ging. Tony Vos (* 29 april 1931) studeerde aan het conservatorium in Tilburg en was rond 1954 medeoprichter van de Eindhovense Jazz Sociëteit (EJS). In een mededelingenblad van de EJS uit 1958 staat het volgende: 'Tony Vos zal optreden voor de AVRO-televisie in een programma rond Yoka Berretti. Hij zal deel uitmaken van het kwartet Paul Ruys'. Nog een quote: 'Herman Schoonderwalt stuurde ons het bericht dat zijn familie is uitgebreid met zoon Mike, terwijl bij Tony Vos het huis bijna te klein werd door het arriveren van zoon Pascal'. Vele jaren speelde hij met regelmaat en in verschil-lende bezettingen met onder andere broer Henk (piano), Koos van Beurden (trompet), Børge Ring (bas) en Herman Schoonderwalt (sax) in 'Poort van Cleef' op de markt in Eind-hoven, dé plaats waar jazzliefhebbers destijds aan hun trekken kwamen. Van Beurden en Vos waren toen mijn helden uit het Eindhovense jazzcircuit.

Van 1953 dateert zijn eerste opname op het label Omega. Het betreft een live-opname gemaakt op 21 mei 1953 in het Eindhovense Rembrand Theater met het Jazz at the Kur-haus Ensemble, bestaande uit Tony Vos, Joost Heuverzwijn, André Blok, Toon van Vliet (saxen), Nedley Elstak (trompet), Hans van Assenderp (trombone), Frans Elsen (piano), Rob Pauwels (gitaar), Hank Wood (bas) en Tony Nüsser (drums). Uit het mededelingen-blad uit 1961 onder de kop 'Jaarwisseling': 'Een jaar waarin wij gevoelige verliezen leden. Onze altijd aktieve voorzitter Tony Vos moest er wegens drukke Veronica-werkzaam-heden voorlopig de hamer bij neerleggen'. Later vertrekt Vos naar Hilversum om als producer in dienst te treden van Phonogram.

Hij vestigt zijn naam als pleitbezorger van de moderne jazz in Nederland met zijn project 'Jazz Behind The Dikes' voor Phonogram. Daar wordt hij een succesvol producer in het lichtere genre. In 1968 wordt hij door de lezers van het muziekblad Hitweek uitgeroepen tot beste producer. Aan dit succesverhaal kwam in 1969 een abrupt einde, als Vos ten gevolge van een ernstig auto-ongeluk lange tijd uit de muzikale running raakt. In de jaren zeventig speelde Vos veelal in de regio. In de jaren negentig speelt hij drie jaar in Frank-rijk bij het Cirque du Docteur Paradi in Saint-Lô, waarvoor hij ook muziek schrijft. Begin 1996 keert hij terug naar Eindhoven en gaat weer spelen met Henk Coolen, met wie hij vroeger ook al in een trio heeft gezeten. Dit resulteert in een cd die op 1 januari 1997 ten doop werd gehouden in het Frits Philips Muziekcentrum.

De uitreiking van de Amer Award trok vele belangstellenden. Festivalorganisator Storm-vogel speelde in de foyer met zijn Trio & Friends, bestaande uit David de Marez Oyens (bas) en Onno Witte (drums) en Friends Peter Lieberom en Thijs van Otterloo (saxen). Een repertoire van voornamelijk eigen stukken van Stormvogel en Witte. Daarna werd in de grote zaal van De Speeldoos de uitreiking verricht. Dichter/journalist Ton Luiting las zijn aan Tony Vos opgedragen gedicht voor (zie fotopagina) en Cees Schrama schetste Vos' verdienste voor de Nederlandse jazz en overhandigde een beeldje van de Baarnse beeldhouwster Ria Nijhof, waarna de gelauwerde samen met Rob van de Broeck (piano) in duo het bekende 'Loverman' fraai vormgaf. Later schoof ook schoonzoon Stormvogel (piano) aan, samen met SarahLee Vos (zang), David de Marez Oyens (bas) en Jay-Jay Vos (drums).

Toen iedereen de sfeervolle foyer weer had opgezocht, speelde big band On The Move en nam Tony Vos, die regelmatig met deze band speelt, plaats in de saxsectie. De band had een uitstekend 'fris' repertoire en speelde de soms behoorlijk pittige arrangementen compact. Ook de solisten verdienen een compliment. SaraLee Vos liet horen wiens doch-ter zij was. Ze beschikt over een aangenaam timbre en bevestigde weer eens dat de appel niet ver van de boom valt. Gitarist Eef Albers liet zich als gastsolist niet onbetuigd.

Naar verluidt is dit eerste driedaagse Festival der Muzen een succes geworden. En een groot deel ervan komt op het conto van programmeur en initiator Stormvogel. Toen uw verslaggever van dienst weer op de terugweg was, werd er nog gejammed met onder andere Jan Verweij, Jan Huyds, Eef Albers en Rob van den Broeck. Het was een mooie middag voor Tony Vos en dat was hem gegund.

Klik hier voor een fotoverslag.

Meer weten?
  • Meer informatie over Tony Vos.
  • De discografie van Tony Vos.
  • Een nabeschouwing op het Festival der Muzen.
  • Een uitstekend artikel over de 'Jazz Behind The Dikes'-opnamen van het Nederlands Jazz Archief.

    (Anoniem, 26.9.06) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.