Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Dutch Swing College Band - '60 Years' (Pink/iDVD, 2006) DVD

In 1945, rond de bevrijding, ligt de geboorte van de Dutch Swing College Band, die vorig jaar dus 60 jaar bestond. Mooi moment voor een terugblik, en DVD wordt daarvoor een hoogst geschikt medium geacht. Vandaar dit plaatje, dat met een totale speelduur van ongeveer 110 minuten wel iets te bieden heeft.

Ten eerste natuurlijk die terugblik. Een met voelbare toewijding samengestelde documen-taire, waarin veel leuke en vertederende beelden uit het verleden van Nederlands meest bekende oudestijlband worden afgewisseld met interviewfragmenten van vroeger en nu, met leden en oud-leden. De Dutch Swing College Band is een fenomeen en de rode draad in het geschiedenisverhaal, mede-oprichter Peter Schilperoort, is (was) niet minder een fenomeen. Zoveel wordt wel duidelijk uit de beelden en de woorden; ook de problema-tische kanten van die historie worden niet uit de weg gegaan.

Schilperoort was een ongemakkelijke man, gedreven in zijn visie op muziek in het alge-meen en jazz in het bijzonder. Hij boetseerde zijn eigen vorm van dixieland, met een belangrijke rol voor de banjo, en veel verdubbelingen in de blazersfrontlijn: vaak twee klarinetten (eenmaal zelfs drie) en twee trompetten, en aanvullingen op saxofoon (die hij dan zelf ter hand nam, de bariton of de sopraan). Die ongemakkelijkheid manifesteerde zich onder meer in een meedogenloos leiderschap, waar lang niet alle medemusici mee konden omgaan.

De band kende zodoende veel bezettingswisselingen, en verschillende oud-leden ken-schetsen de periode 1955-1960, toen Schilperoort zelf de band had verlaten en pianist Joop Schrier aan het roer stond, als hun meest plezierige periode. Bij zijn terugkeer stapte de halve band op, en kreeg hij nog veel meer zeggenschap over repertoire en stijl. Maar dit alles doet niets af aan het muzikale belang van het orkest, een monument in de Nederlandse jazz. Of je deze documentaire na een of twee keer bekijken nog veel vaker zal aanzetten betwijfel ik overigens.

De bonus op de dvd betreft onder meer vijf integrale nummers van het orkest uit tv-programma's uit 1960 en 1964: ernstige mannen in slechtzittende pakken in tuttige decortjes, die overigens wél de veters uit je schoenen swingen. Die historische beelden zijn aangevuld met een verslag van een optreden van de huidige Dutch Swing College Band (2004) onder leiding van klarinettist Bob Kaper, helaas gemaakt in een café-ambiance – een beetje kenmerkend voor hoe tegenwoordig ten onrechte door veel mensen tegen dixieland wordt aangekeken: ietwat oubollige feestmuziek.

Deze recensie verscheen eerder in HVT Magazine.

(René de Cocq, 25.9.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.