Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Dewey Redman overleden

Amper een week na zijn laatste grote concert op het Charlie Parker Jazz Festival in New York is de Amerikaanse tenorsaxofonist Dewey Redman gestorven. Redman overleed afgelopen zaterdag op 75-jarige leeftijd aan een leveraandoening. Hoewel hij een van de grote avant-garde tenoren was, kreeg Redman nooit de erkenning die zijn zoon Joshua in de jaren negentig zou krijgen. Toch was juist Dewey de innovatievere muzikant.

Redman werd geboren op 17 mei 1931 in Forth Worth, Texas. Hij begon als 13-jarige op klarinet, kort daarop switchend naar altsaxofoon. Met mensen als Ornette Coleman, Charles Moffett en Prince Lasha speelde hij in een 'high school marching band'. Zijn eerste optreden vond plaats in een baptistenkerk. Tijdens zijn studie op de Prairie View Agricultural and Mechanical University, waar hij in 1953 zijn diploma behaalde, stapte hij over op tenorsaxofoon. In de daaropvolgende jaren (1956-59) gaf Redman les op een middelbare school. Tijdens zijn studie aan de North Texas State University (waar hij in 1959 een Masters degree behaalde) begon hij te werken als professioneel muzikant.

Zijn verhuizing van Noord-Texas naar San Francisco was een keuze voor muzikaal free-lancen, die resulteerde in een eerste samenwerking met bassist Donald Garrett. Redman leidde er samen met Pharoah Sanders, Rafael Garrett en Monte Waters ook een big band, waarvoor hij componeerde en arrangeerde. Hoewel ze nooit samen speelden, bezocht Dewey Redman regelmatig John Coltrane - als die in San Francisco was - om over muziek te discussiëren. "I wanted him to tell me what to study, but all he'd say was 'practice'," zei Redman. "I was pissed off, but he taught me that you have to get it yourself; no one else can teach you." In dezelfde periode nam hij zijn eerste album op: 'Look For The Black Star' (Freedom, 1966).

Een roemruchte tijd volgde voor Dewey Redman; in freejazz-kringen dook zijn naam steeds vaker op. Hij vestigde zich in New York, waar hij tussen 1967 en 1974 speelde in het Ornette Coleman Quartet. Hij maakte deel uit van de legendarische oerbezetting van Charlie Haden's Liberation Music Orchestra (1969) en speelde mee op Carla Bley's magnum opus 'Escalator Over The Hill' (JCOA, 1971). Daarnaast was hij een vaste kracht in de groep van Keith Jarret (1971-1976). Maar hij leidde ook eigen groepen, veelal met drummer Eddie Moore als zijn meest gebruikte sideman. Belangrijke albums uit die tijd zijn de twee platen die Redman voor het Impulse-label opnam: 'The Ear Of The Behearer'
(1973) en 'Coincide' (1974), met onder anderen trompettist Ted Daniel, cellist Jane Robertson en Moore. In 1998 kwam Verve met een cd-reissue van het eerstgenoemde album, aangevuld met vier tracks van 'Coincide'.

Redmans kenmerkende stijl ontwikkelde hij in deze periode. Hoewel hij meestal werd geassocieerd met free jazz, was zijn tenorsaxspel behoorlijk melodieus; het had sterke banden met de post-bop mainstream. Bijzonder was zijn 'vocaliserende' manier van spelen; terwijl hij de saxofoon bespeelde gebruikte hij tegelijkertijd ook zijn stem. Ook bekwaamde hij zich op de musette, een klein exotisch blaasinstrument uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hij richtte samen met Don Cherry, Charlie Haden en Ed Blackwell - allen voormalige Coleman-protégés - de formatie Old And New Dreams op, waarmee hij tot in de jaren tachtig uitgebreid toerde en een aantal platen uitbracht. Hij bleef ook actief als bandleider. Op 'The Struggle Within' (ECM, 1982) serveerde hij een melange van blues, free jazz en bop. Ook vermeldenswaard is de cd 'Momentum Space' (Verve, 1999), waarop Redman samenwerkt met Cecil Taylor en Elvin Jones.

In februari 2004 was Redman speciale gast in het programma 'The Music of Ornette Coleman' van Jazz at Lincoln Center. In dat jaar gaf hij ook een uitverkocht concert in het oude Bimhuis. Op 5 juni jl. speelde de saxofonist nog op het Moers Festival in Duitsland.

(Anoniem, 7.9.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.