Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Tony Vos ontvangt Amer Award

De Amer Award 2006 is toegekend aan jazzpionier, saxofonist, producer, componist en arrangeur Tony Vos vanwege zijn talloze verdiensten voor de jazz in Nederland. De jury roemt Vos - bekend van onder meer 'Jazz Behind The Dykes' - vooral om zijn inspirerende werking op generaties Nederlandse jazzmusici na hem, waarmee hij een blijvende impuls heeft gegeven aan de jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland. Zondag 10 septem-ber zal hij de prijs, een figuratief kunstwerk vervaardigd door de Baarnse beeldhouwster Ria Nijhof, ontvangen uit handen van jazzmusicus, -presentator en –journalist Cees Schrama tijdens het Festival de Muzen in het Theater de Speeldoos te Baarn.

De Amer Award werd in 2005 ingesteld door Tubinares, een stichting ten behoeve van eigenzinnige uitingen, voor mensen die zich voortdurend onderscheiden, maar zelden onderscheiden worden. Schrijver, musicus, kunstenaar en organisator Stormvogel was in 2005 de eerste die deze Award kreeg. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die zich op bijzondere en eigenzinnige wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Neder-landse cultuur, met name in Eemland en omstreken. Met de onderscheiding is geen geld-bedrag gemoeid.

Tony Vos (Eindhoven, 1931) studeerde saxofoon aan het Conservatorium van Tilburg. Zijn eerste successen vierde hij halverwege de jaren vijftig met zijn eigen Tony Vos Quartet, het Herman Schoonderwalt Septet en met Chet Baker in Brussel en Antwerpen. Spoedig won hij verschillende jazzprijzen. De oprichter van Jazzclub Eindhoven groeide
uit tot één van de iconen van de Nederlandse jazz: een inspiratiebron voor de volgende generatie rietblazers, zoals bijvoorbeeld Ferdinand Povel. Vos werkte met pianisten als Frans Elsen, Rob van den Broeck, Jan Huydts, Henk Vos, Henk Coolen, Cees van der Wilden, Rindert Meyer en Jack van Poll, met wie hij tourde in Europa. De laatste zal ook acte de présence geven op Festival de Muzen.

Behalve als saxofonist ontplooide Vos ook activiteiten als arrangeur, componist, radio-maker (Veronica) en producer (Phonogram). Hij werkte met een keur aan jazzsterren, waaronder Pim Jacobs, Rita Reys, Dutch Swing College Band en Greetje Kauffeld, maar ook met acts als Boudewijn de Groot, Cuby & the Blizzards of Eksepsion. Met 'Een Zwoele Zotte Zomer' besteeg Vos in 1963 zelf de hitladders. Meest geroemd is Vos evenwel om zijn baanbrekende werk voor de jazz in Nederland met de lp's 'Jazz Behind The Dykes', waaraan ook mensen als Rob Madna en Wessel Ilcken hun medewerking verleenden.
Aan dit succesverhaal kwam in 1969 een abrupt einde, toen Vos betrokken was bij een ernstig auto-ongeluk en hij vanwege een intensieve revalidatie lange tijd gedwongen uit de muzikale running was.

Dit jaar kwam Tony's besluit om afscheid te nemen van de actieve muziek: reden voor Stichting Tubinares om de oude meester te onderscheiden met de Amer Award 2006 vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse jazz.

Festival de Muzen?
  • Klik hier voor het programma van dit driedaagse festival, vol eigenzinnige en grensoverschrijdende
        jazz, poetry & art van Nederlandse bodem.

    (Anoniem, 24.8.06) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.