Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


North Sea Jazz

North Sea Jazz impressies: The Thing Plus Ken Vandermark
zondag 16 juli 2006, Ahoy, Rotterdam

The Thing is een in 2000 opgericht trio, bestaande uit twee Noren (bassist Ingebrigt Håker Flaten en drummer Paal Nilssen-Love) en de Zweedse rietblazer Mats Gustafsson, dat zich heeft vernoemd naar een compositie van de freejazz-trompettist Don Cherry. Later verbreedde het trio zijn repertoire met muziek van David Murray, Frank Lowe, Norman Howard en zelfs het arty rockduo The White Stripes. The Thing bracht tot nu toe drie cd's uit, die uitblinken in energiek en intuïtief samenspel.

Op zondagavond, tijdens de laatste uren van het North Sea Jazz Festival, gaf dit trio samen met gastspeler Ken Vandermark (op tenorsax en klarinet) in de Missouri-zaal een optreden dat even verzengend als indrukwekkend was. Hun muziek laat zich misschien nog het beste omschrijven als een soort hi-energy free speedmetal/powerpopjazz. Maar tussen alle intensiteit door vond het viertal af en toe ook tijd voor wat 'rustigere' impres-sionistische passages, zodat het publiek even op adem kon komen en zich kon voor-bereiden op een volgende uitbarsting van energie. Vaak speelden de twee blazers daarbij een unisono thema over de snel meanderende onderstroom van de ritmesectie, waarna improvisaties en solo's volgden. Er werd niet zomaar wat aangerommeld overigens; het concert overtuigde juist doordat de muzikanten zich terdege bewust waren van het gespeelde en uiterst geconcentreerd musiceerden.

'Free the jazz!' declameerde het t-shirt van Mats Gustafsson, die door het steenhard aanblazen van zijn baritonsaxofoon een geluid creëerde dat deed denken aan een turbo drilboor of het stationair draaien van een helicopter. Bijzonder om te zien en te horen was het 'blaffen' op zijn sax. Gustafson speelde met volledige overgave, razend knap en zeer expressief. Indrukwekkend was ook het schurende samenspel met Vandermarks klarinet. De tenorsaxofonist, die met zijn hedendaagse impro in Chicago een jong en alternatief publiek aan zich wist te binden, paste qua sound en attitude uitstekend bij dit trio. Op zijn instrumenten kan hij de grenzen qua geluidsmogelijkheden opzoeken, maar hij is evenzeer in staat om ze warm breezy en fijntjes te doen klinken.

Sinds 2000 vormt Vandermark een duo met drummer Nillsen-Love, waarmee hij - verstopt in een klein zaaltje - tijdens North Sea Jazz 2005 nog een fantastisch optreden gaf. De drummer is een geweldenaar pur sang; hij bedwelmde de toehoorders met een spervuur van pakkend, strak en getuned drumwerk, waarbij hij mallets, sticks, brushes én vingers gebruikte. Een eervolle vermelding gaat uit naar bassist Håker Flaten, die in opperste concentratie ultrasnel kon musiceren, zonder daarbij te vervallen in een amorfe geluids-brei. Op de netvliezen gebrand is een indrukwekkende solo, waarbij de beharing van de strijkstok het steeds verder begaf door het percussief gebruik ervan. Håker Flaten kon er ook strijkend overigens uitstekend mee overweg.

Met bloed, zweet en tranen dwong The Thing Plus Vandermark een welverdiende toegift af. Wat een apotheose voor zo'n slotavond van een festival!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

Deze recensie is de tweede in een reeks concertverslagen van het North Sea Jazz 2006.

(Anoniem, 9.8.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.