Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Maynard Ferguson overleden

Woensdag 23 augustus is de Canadese jazztrompettist en bandleider Maynard Ferguson op 78-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in het ziekenhuis van Ventura, in de Amerikaanse staat Californië, aan nier- en leverfalen als gevolg van een buikinfectie.

Walter 'Maynard' Ferguson werd geboren in Montreal op 4 mei 1928. Hij kwam uit een muzikaal nest. Zijn vader was violist bij het symfonieorkest van Ottawa. Al op vierjarige leeftijd kreeg Ferguson pianoles. Hij leerde ook de klarinet en de viool te bespelen, maar koos uiteindelijk voor de trompet, het instrument dat hem wereldberoemd zou maken.

Fergsuon begon zijn loopbaan als trompettist op 13-jarige leeftijd bij de big band van de Canadese omroep CBC. Hij studeerde aan het conservatorium van Montreal en verhuisde in 1949 naar de Verenigde Staten. Daar speelde hij samen met de grootste bandleiders van de jaren '40 en '50, waaronder Count Basie, Duke Ellington, Dizzy Gillespie, Charlie Barnett, Jimmy Dorsey en Stan Kenton. In 1945 kreeg de pas 17-jarige Ferguson de leiding over zijn eigen big band. In de loop der jaren maakten grootheden als Chick Corea, Chuck Mangione, Bill Chase, Bob James, Slide Hampton, Wayne Shorter, Greg Bissonette, Peter Erskine, Joe Zawinul, Willie Maiden and Don Ellis deel uit van Fergusons band.

Toen de populariteit van de jazz eind jaren zestig afnam, vertrok Ferguson met zijn gezin naar India, waar hij zich verdiepte in oosterse muziek en filosofie. Na een kort verblijf in Engeland vestigde hij zich rond 1970 in Californië. Daar sloeg hij een commerciële weg in, bijvoorbeeld door popsongs als 'MacArthur Park' en 'Hey Jude' voor big band te bewerken, wat destijds een noviteit was. Het orkest van Ferguson wist het einde van het big band-tijdperk te overleven.

Als trompettist was Ferguson vooral bekend door zijn vermogen om met het grootst mogelijke gemak absurd hoge en toch zuivere noten uit zijn instrument te toveren. Hij ontdekte in zijn conservatoriumtijd al dat hij een voor een trompettist abnormaal groot bereik had, en maakte daar zijn handelsmerk van.

Hij nam meer dan 60 albums op en ontving diverse onderscheidingen en prijzen, waar-onder een Grammy-nominatie voor 'Gonna Fly Now' (themasong van de film 'Rocky'). In 2005 kreeg hij de Orde van Canada, de hoogste nationale decoratie van dat land. Verder ontving Ferguson de prestigieuze DownBeat Award van het gelijknamige Amerikaanse jazztijdschrift.

'The Boss', zoals Fergusons bijnaam luidt, was een publiekslieveling; hij speelde decennia-lang voor volle zalen. Zijn recente dvd 'Live At The Top' bevat een van zijn meest memo-rabele concerten: een gig in het Plaza Hotel in Rochester, New York in 1975, waar de trompettist samen speelt met Stan Mark, Ernie Garside en Bruce Johnston.

Ferguson bleef ook op hoge leeftijd zeer actief. Zo toerde hij onlangs nog met de Big Bop Nouveau Band (waarmee hij net een nieuw album had afgerond) door de Verenigde Staten. In de herfst stond een tour gepland, die half september had moeten beginnen in Tokio. Daarnaast was hij gevraagd om in januari 2007 te komen spelen ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van de koning van Thailand.

(Anoniem, 26.8.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.