Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Malachi Thompson overleden

Op zondag 16 juli overleed na een langdurige ziekte in zijn huis in Chicago trompettist/
componist Malachi Thompson. Hij werd 56 jaar oud.

Thompson was een oude bekende in de jazzscene van Chicago. Hij was van meet af aan (1968) nauw betrokken bij de non-profit muzikantenorganisatie Association for the Ad-vancement of Creative Musicians (AACM), waar hij zich samen met mensen als Anthony Braxton, Muhal Richard Abrams, Henry Threadgill en de muzikanten van het Art Ensemble of Chicago inzette voor de plaatselijke avant-gardescene. Hij was ook jazzhistoricus en schreef verschillende boeken. De krant Chicago Tribune benoemde de trompettist in 1996 'Chicagoan of the Year' en de Washington Post noemde hem een van de 'ageless inno-vators of jazz'.

Niet gek, gezien de enorme spanwijdte aan muziekstijlen die Thompson overbrugde; zijn muziek was een mix van free jazz, bop, soul en gospel. Na zijn verhuizing naar New York midden jaren zeventig speelde hij met mensen als Joe Henderson, Sam Wooding, Jackie McLean, Frank Foster en Sam Rivers. In 1978 formeerde hij de beruchte Freebop Band en in 1991 kwam hij met Africa Brass, een big band die op een kundige wijze historische pre-swing jazz mengde met bebop en avant-garde. Thompson speelde mee op albums van Gil Scott-Heron, Quincy Jones and Lester Bowie's Brass Fantasy. Hij was ook zeer sociaal geëngageerd; zo werkte hij met Dr. Martin Luther King's Operation Breadbasket Orchestra in 1968.

Nadat er bij hem in 1989 leukemie was gediagnosticeerd, keerde Thompson terug naar Chicago om te herstellen. Hij ging ook verder met zijn social werkzaamheden; zo werd hij een fervent supporter van kunstonderwijs. De trompettist werkte als 'artist in residence' op de openbare scholen in Chicago. In 1991 richtte hij het Sutherland Community Arts Initiative op, waarmee hij educatieprogramma's op het gebied van kunst ontwikkelde voor de South Side van Chicago. Thompson bleef tot aan zijn dood productief als muzikant en componist. Zo nam hij tussen 1991 en 2003 negen albums op voor het Delmark-label.

Op 1 september geeft Africa Brass op het Chicago Jazz Festival een herdenkingsconcert voor Malachi Thompson.

(Anoniem, 4.8.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.