Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Duke Jordan overleden

Pianist Irving Sidney 'Duke' Jordan is op 8 augustus in Kopenhagen overleden. Midden veertiger jaren was Jordan de pianist in het befaamde Charlie Parker kwintet. Met dat kwintet werden klassieke bebopnummers (o.a. 'Dewey Square', 'Scrapple From The Apple', 'Bird Of Paradise' en 'Bird Feathers') opgenomen. Jordans "beautifully apt intro-ductions" (Phil Schaap, curator van Jazz At Lincoln Center) duurden slechts enige seconden, maar zetten de toon voor drie minuten durende explosies van creativiteit.

Begin jaren vijfig speelde Jordan in groepen van Coleman Hawkins, Stan Getz en Sonny Stitt. Daarnaast leidde hij een eigen kwartet, waarmee hij optrad in New Yorkse nacht-clubs en voor nationale radiostations. Zijn spel weerspiegelde in die tijd blues- en gospel-invloeden, maar hij verloor zijn bebop-roots nooit uit het oog. In 1952 trouwde hij met jazz-zangeres Sheila Jordan, die vaak zei dat ze zóveel van Charlie Parker hield, dat ze met zijn pianist trouwde. Het huwelijk hield overigens geen stand.

De pianist is als componist bekend geworden met het nummer 'Jordu'. Hij schreef de soundtrack voor de bekende Franse film 'Les Liaisons Dangereuses'. Hij maakte opnames voor labels als Prestige, Savoy en Blue Note met onder anderen Charlie Rousse, Art Farmer, Gene Ammons, Gigi Gryce, Tina Brooks, Teddy Edwards, Charles McPherson, Hank Mobley en Phil Woods.

Zoals vele jazzmuzikanten in die tijd raakte Jordan verslaafd aan heroïne. Midden jaren zestig was hij 'gedegradeerd' tot taxichauffeur in New York. Na zijn ontwenning begon hij een nieuw leven in Kopenhagen, waar hij zich in 1978 vestigde. Hij maakte meer dan 30 albums voor het Deense SteepleChase Records, zowel solo als in trio- en kwartetvorm. Wereldwijd gaf hij concerten.

Duke Jordan heeft een langdurige en succesvolle carrière achter de rug. Hij stierf op 84-jarige leeftijd.

(Jacques Los, 21.8.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.