Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Blue Note Records Festivalverslag Part 3
18 juli 2006, Blue Note Records Festival, Bijloke, Gent

Op dinsdag kregen we van Uri Caine en het Bedrock Trio humor van de bovenste plank. Caine baseert zich op een aantal samples - of begeleidt een langere sample - om daaruit een aantal elementen te lichten waarop de groep dan verder bouwt. Populaire deuntjes worden quasi-onherkenbaar uitgewerkt via drumsolo's die worden opgepikt door bas en orgel. Zeer geslaagd.

Hetzelfde kan helaas niet worden gezegd van Madeleine Peyroux, die er zich over ver-wonderde dat het Vlaamse publiek niet meteen happig was een 'Hello Holland!', en er eigenlijk liever de brui aan had gegeven. Muzikaal stelde Peyroux niet zo bijster veel voor; het contrast was redelijk groot met de vakkundigheid van Michel Herr & Life Lines die voor haar hadden opgetreden.

Maar dan was er Toots Thielemans natuurlijk. Een sublieme bezetting met de blinde pianist Bert Van den Brink en Hein van de Geyn op bas, maar wat kwam in hemelsnaam Trijntje Oosterhuis op de set zoeken?! Haar stem was veel te vlak en monotoon, met weinig onderbouw of draagkracht. Een spijtig accent bij een anders zo mooi klinkend trio.

Het eerste gedeelte van het Blue Note Records Festival werd gekenmerkt door gedegen muziek. Ook over de publiekstrekkers, die vooral in het tweede gedeelte de overhand namen, waren we in grote mate te spreken. Madredeus bracht het Gentse publiek waar het voor gekomen was, Mariza bezorgde ze net dat ietsje meer. Ook Zorn en Reeves lostten de verwachtingen moeiteloos in. Onze top vijf bestaat uit - in chronologische volgorde - Dianne Reeves, John Zorn, Jason Moran, Paolo Fresu, en Romano-Sclavis-Texier.

29.000 Mensen bezochten het festival, dat is zo'n 20% meer dan vorig jaar. Directeur Bertrand Flamang is duidelijk op goede weg. Democratische prijzen, gekoppeld aan kwaliteit, zowel wat betreft de programmatie als de sfeer en de catering, zorgen hopelijk voor een blijvende erkenning van het Blue Note Records Festival. De eenmalig subsidie van 100.000 euro door de Nationale Loterij is alvast een stap in de goede richting.

Klik hier voor een fotoverslag van deze concerten en hier voor de website van het BNRF.

(Anoniem, 27.8.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.