Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Wallace Roney - 'Mystikal' (HighNote, 2005)

Trompettist Wallace Roney begon ooit als een boodschapper van new bebop. Maar inmid-dels heeft hij zich ontwikkeld tot een hippe instrumentalist, die de nieuwste stromingen uit onder meer popmuziek in zijn spel verwerkt. Het levert in elk geval een gevarieerde cd op, waarop Roney laat horen dat hij nog altijd een grote is op het gebied van de jazz-trompet.

En dat hij een prettige ontwikkeling heeft doorgemaakt. Had hij aanvankelijk een vrijage met Afrikaanse ritmes, later groef hij zich in in het werk van John Coltrane, om daarna de bebop - waarmee hij naam maakte - weer te omarmen. En als je dan nieuwe elementen gaat opzoeken, dan is het logisch dat je niet alleen meer akoestisch blijft spelen. 'Mystikal' moet het dan ook vooral hebben van elektronica.

Roneys octet, met daarin onder andere pianiste Geri Allen, bassist Matt Garrison en percussionist Bobby Thomas Jr, getuigt vooral van een soort elektrificerende energie met verwijzingen naar musici als Ornette Coleman en Herbie Hancock. Dat wil niet zeggen dat er sprake is van odes; veel meer is er ruimte voor eigenzinnigheid en dat is nooit weg in de jazz.

Deze recensie verscheen eerder in Brabants Dagblad.

Meer weten?
  • Lees onze recensie van het optreden van het Wallace Roney Quintet in het Bimhuis op 6 mei jl. en
        bekijk het fotoverslag.

    Labels:

    (Anoniem, 3.7.06) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.