Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Speelplezier van Lewinsky Quartet goed voor het humeur
zondag 19 juni, Princenhof, Best

Soms zijn er formaties die vanwege de samenstelling van instrumenten en persoon-lijkheden iets speciaals hebben. Het Lewinsky Quartet met Arno Krijger (Hammond B3), Rolf Delfos (rieten) en Pascal Vermeer (drums) is daar een sprekend voorbeeld van. Op uitnodiging van de Stichting Cultuurpassie gaven zij op een snikhete zondagmiddag een voortreffelijk concert voor een handjevol toehoorders. Hetgeen niets afdeed aan de kwaliteit van dit 'privéconcert', integendeel. Er werd gepassioneerd gemusiceerd met een programma bestaande uit deels nieuw en eigen werk en bewerkingen van Dexter Gordon ('Devilette') en Ellington ('Blue Pepper, 'Caravan'). Verschillende van de gespeelde stukken zullen later dit jaar worden opgenomen om op cd te worden uitgebracht.

Rolf Delfos was de spreekstalmeester, die op zijn kemerkende met humor doorspekte wijze de aankondigingen deed. Als instumentalist was hij vanmiddag weer compleet en speelde alsof het een Bimhuis-concert betrof. Arno Krijger behoort tot de kleine schare Hammond B3-organisten die ons land rijk is en ook de baspedalentechniek beheerst.
De Hammond B3 kent vele 'gezichten'; het is erg verleidelijk om daarvan een overdadige expositie te maken. Echter niet bij Krijger, want hij weet dat het aankomt op een juiste dosering en timing van relevant klanken- en effectenspel. Pascal Vermeers drumwerk completeerde Krijgers en Delfos' spel met attent, lichtvoetig drumspel met sticks, brushes en mallets. Hij bracht daarmee de juiste accenten aan of zorgde voor de juiste groove. Er waren vele momenten waarop de heren elkaar en de toehoorders muzikaal verrasten en speelplezier kwam ieders humeur ten goede.

Inventief, creatief, harmonieus, interactief en gepassioneerd: allemaal kwaliteiten die van toepassing waren op dit Lewinsky Quartet. Onderweg naar huis vroeg ik me af of het miljoenenpubliek dat vanmiddag de verrichtingen gade zou slaan van elf bovenmatig gehonoreerde Nederlandse 'voetbalkunstenaars' bij hen dezelfde kwaliteiten zou ont-waren. Ik was er niet gerust op.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Anoniem, 7.7.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.