Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Paul Acket Awards toegekend aan Conrad Herwig en wijlen Han Reiziger

De Paul Acket Award 'Artist Deserving Wider Recognition' (voorheen Bird Award) is dit jaar toegekend aan de Amerikaanse trombonist Conrad Herwig. Deze prijs, waarvan de uitreiking tijdens het North Sea Jazz Festival plaatsvindt, is bedoeld voor een artiest die volgens de jury aandacht van een breder publiek verdient. Naast Herwig waren dit jaar de genomineerden: Joey Calderazzo, Harmen Fraanje, Anton Goudsmit, Bart Maris en Adam Rogers.

Conrad Herwig (Oklahoma, 1959) geldt onder kenners als een van de meest prominente jazztrombonisten. Behalve als musicus is hij ook actief als componist, arrangeur, band-leider en docent. Herwig, die zijn muzikale carrière begon in Clark Terry's Big Band, is een virtuoos op de trombone en zet die kwaliteit spaarzaam maar doeltreffend in. Als veel-gevraagd sideman bij onder meer Joe Henderson, Eddie Palmieri, Mingus Big Band en Carnegie Hall Jazz Band maakt hij zich buitengewoon dienstbaar. Vanwege zijn brede repertoirekennis en flexibele eigen sound kleurt hij prachtig in elk ensemble. De laatste jaren komt er steeds meer erkenning voor zijn eigen projecten, waarbij hij ook als initiatiefnemer en arrangeur optreedt. Zijn meest recente release 'Another Kind Of Blue – The Latin Side Of Miles Davis' werd genomineerd voor een Grammy Award in 2005. Het is de opvolger van de eveneens met een Grammy genomineerde cd 'The Latin Side Of John Coltrane' (1998). Naast dergelijke bijzondere projecten heeft hij ook een groot aantal solo-albums uitgebracht, voornamelijk op het Nederlandse Criss Cross label. Zijn talenten als muzikaal pedagoog mogen niet onvermeld blijven. Over de gehele wereld geeft hij clinics, workshops en masterclasses. Als docent is hij verbonden aan verschillende opleidingen, waaronder (tot enkele jaren terug) het Gronings conservatorium. Tijdens North Sea Jazz speelt Conrad Herwig op vrijdagavond 14 juli in de band van Eddie Palmieri.

In mei van dit jaar is musicus/presentator Han Reiziger overleden. Vanwege zijn grote verdienste voor de jazz kent de organisatie van het North Sea Jazz Festival hem pos-tuum de Paul Acket Award 'Special Appreciation' 2006 toe. De prijs zal op zaterdag 15 juli tijdens het festival door zijn vrouw in ontvangst worden genomen.

De jury bestond dit jaar uit: Kees van Boven (programma-adviseur North Sea Jazz), Jaap Lüdeke (Concertzender/JazzFlits), Henk Meutgeert (Jazz Orchestra of the Concert-gebouw) en Wouter Turkenburg (Koninklijk Conservatorium Den Haag). Paul Acket, de oprichter van het North Sea Jazz Festival, overleed in 1992. Ter nagedachtenis werd in 2000 het destijds nieuw gebouwde tuinpaviljoen bij het Haagse Congresgebouw naar hem vernoemd. Nu met de verhuizing van het festival naar Ahoy Rotterdam alle zalen de namen van internationale rivieren hebben gekregen, wilde de organisatie er wel voor zorgen dat de naam van Paul Acket binnen het festival zou blijven voortleven. Daarom is besloten de Bird Awards om te dopen tot Paul Acket Awards.

(Jacques Los, 8.7.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.