Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


North Sea Jazz

North Sea Jazz impressies

Klik
hier voor de eerste festivalfoto's!

De thuisblijvers en sceptici kregen dus ongelijk; de doorstart van het North Sea Jazz Festival in het Rotterdamse Ahoy overtrof alle verwachtingen. Natuurlijk, alle begin is moeilijk, en zo zal de organisatie beslist wat gaan doen aan de opstoppingen die voor een aantal zalen ontstonden en de geluidsvervuiling tussen met name de zalen Darling en Murray. Zo had met name het concert Fay Claassen sings Chet Baker vrijdag in de door de Telegraaf gesponsorde Darling-zaal wel wat meer stilte kunnen gebruiken.

Verder was het echter aangenaam verpozen in het gigantische complex, al rukt de com-mercie en catering steeds verder op, misschien een sine qua non voor de hedendaagse megafestivals? Ondanks het wegvallen van een zaal in vergelijking met de Statenhal in Den Haag waren er ook genoeg afwijkende en verfrissende geluiden te horen dit jaar. We denken dan met name aan de Missouri-zaal, waar de redactie getuige was van ener-verende concerten van Trygve Seim, Manu Katché Neighbourood, Wadada Leo Smith's Golden Quartet en The Thing plus Ken Vandermark.

Maar ook de artist in residence Branford Marsalis toonde zijn klasse in een fraai trio-concert met de 81-jarige veteraan-drummer Roy Haynes. Verrassend was het optreden van trompettist Chris Botti, die bepaald niet zo'n gladde hype bleek als gevreesd, in tegendeel. Herbie Hancock kwam weer voor de dag met een verrassende formatie en veranderde en passant de Amazon-zaal - synoniem voor irritant weglopend 'publiek' na zowat elk nummer - in een dansende meute.

Het Nederlandse aandeel was dit jaar in de grote zalen misschien gering; in de kleinere viel er evenwel veel te genieten aan vaderlands talent. Benjamin Herman speelde zoals verwacht de Madeira-zaal plat met 'The Itch', Eric Vloeimans was er met zijn Fugimundi-trio en de jonge Tom Beek verrastte op de openingsavond met een denderend optreden met zijn kwintet in Yenisei.

De komende weken zal Draai om je oren uitgebreid verslag doen van bovengenoemde concerten in woord en beeld. So stay tuned...

(Anoniem, 18.7.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.