Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Jubileumeditie Blue Note Records Festival

In een organisatie van VZW Jazz en Muziek in Gent en in samenwerking met de Stad Gent en Blue Note (EMI-Capitol Records) presenteert festivaldirecteur Bertrand Flamang de 5e editie van het internationale Blue Note Records Festival van 13 tot en met 23 juli in Gent, quasi simultaan met de Gentse Feestenperiode. Bij deze jubileumeditie verandert het vroegere Blue Note Festival van naam en wordt het Blue Note Records Festival.

Onder het motto 'voor iedereen bestaat er een geliefde jazzstroming!' wordt de jazz, zoals gegroeid uit de traditie én uit de hippere crossover, over twee lange weekends gespreid op de middeleeuwse Bijlokesite te Gent. Het festival heeft overigens altijd de ambitie gehad om van beide stromingen een actueel beeld te geven en tegelijk het beste van de hedendaagse jazz en gelijkgestemde muziek te programmeren. De mainstream en avant-garde jazz komt aan bod van 13 tot en met 18 juli onder de noemer 'All That Jazz.' Tijdens 'All That Jazz?' van 19 tot en met 23 juli ligt het accent op de fusion, met meer populaire en dansbare muziekstromingen.

'All That Jazz' presenteert topnamen uit de hedendaagse Europese en Amerikaanse jazz, maar ook Belgisch talent en eigenzinnige nieuwkomers. Opener van het festival wordt de jonge Genkenaar Carlo Nardozza, de winnaar van de wedstrijd Jong Jazztalent 2005. Zangeres Dianne Reeves triomfeerde hier op de tweede editie en is zonder meer uitge-groeid tot dé diva van de jazz. John Zorn komt terug, dit keer met zijn meesterlijke Acoustic Masada. Zeer interessante programmeringen zijn het kwartet van saxofonist Wayne Shorter en het meeslepende trio van saxofonist Charles Lloyd. Toots Thielemans komt terug met zangeres Trijntje Oosterhuis. Uit de Europese scene zijn er het geweldige trio Romano/Sclavis/Texier, trompettist Paolo Fresu, Kris Defoort, Erwin Vann, Nathalie Loriers en Eric Legnini. Brazilië strijkt neer met Ed Motta en Tania Maria. Het geprogram-meerde optreden van pianist Andrew Hill komt te vervallen. Hill is ernstig ziek. David Murray & The Gwo-Ka Masters vervangen op vrijdag 14 juli Hills concert. Uri Caine werd aan het programma toegevoegd. Op dinsdag 18 juli opent de pianist met zijn Bedrock Trio ter vervanging van Eliane Elias.

'All That Jazz?', het tweede luik van het festival, spitst zich toe op muzikale gebieden die zich in de rand van de jazz bewegen. Zo zijn er twee grote songschrijvers die het muzi-kale erfgoed eren, maar ook scherp observeren: Randy Newman en Dr John. Jong song-talent is er met Sioen. Rasechte Latin muziek, weemoedige Afrikaanse sounds en grotestadsgeluiden ontbreken niet met pianist Chucho Valdés, Cesaria Evora en onze eigen Jaune Toujours. Verder onder meer fado (Mariza en Madredeus) en onvervalste funk en rhytm and blues, al dan niet getooid met hedendaagse elektronica en hiphop (Maceo Parker, US3, Rony Jordan en Daniel Romeo).

Kijk voor uitgebreide informatie op de
website van het festival.

(Jacques Los, 8.7.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.