Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Jimmy Smith - 'Home Cookin’' (Blue Note, 2004)
Opname: 1958/1959

Alles lijkt te kloppen op deze heruitgebrachte cd 'Home Cookin’', ontegenzeggelijk een van de beste platen die Hammond-organist Jimmy Smith ooit uitbracht. De met zijn oplopende leeftijd steeds slechter horende engineer Rudy Van Gelder heeft samen met reissue-producer Michael Cuscuna puik werk geleverd in 2003, want de cd klinkt alsof het combo in je eigen huiskamer staat te spelen. (Dat het ook wel eens anders gaat, bewees de reissue van Jackie McLeans 'A Fickle Sonance', die vrij blikkerig klinkt en dynamiek ontbeert.)

Smith is in vorm met groovend orgelwerk, met prettig veel laag en tonen die lekker tegen het overstuurde aankruipen, maar net niet vol in het rood slaan. Maar wat kan er ook misgaan, als je bedenkt dat het merendeel van dit materiaal - samengebracht uit drie afzonderlijke sessies in 1958-59 - de blues als uitgangspunt heeft, en dat Smith gitarist Kenny Burrell (heerlijk laid back begeleidend en puntig solerend) en de voortreffelijke drummer Donald Bailey achter zich weet?!

Weinig tot niets dus, zeker gezien de verrassende tenorsaxofonist van dienst, Percy France, van wie slechts weinig op het vinyl en later de cd is vastgelegd. Hij voelt zich hier als een vis in het water, niet verwonderlijk gezien het feit dat hij eerder in de jaren vijftig een vaste waarde was in de band van Bill Doggett, een 'organ champ' uit het pre-Smith tijdperk. France heeft een heerlijk smeuïg geluid. Hij geeft je het gevoel dat elke noot die hij blaast ertoe doet. Zijn eigen compositie 'Apostrophe', hier als bonus track aanwezig, is een lekkere blow-out in de oude swingtraditie.

Ook de triotracks zonder France mogen er zijn, waarbij vooral de destijds uitgebrachte single 'Motorin’ Along'/'Since I Fell For You' aantoont hoe hitgevoelig jazz kan zijn. Smith's bewerking van de Ray Charles-klassieker 'I Got A Woman' is een lust voor het oor en swingt als een hel. Kortom, ijzersterk werk van deze in 2005 overleden Hammond-legende.

(Anoniem, 28.7.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.