Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Eric Vloeimans zoektocht naar nog meer expressiviteit
Eric Vloeimans, Michel Banabila & Olga Mink, dinsdag 16 mei, Plaza Futura, Eindhoven

Op drie schermen en op de vloer werden bewegende en stilstaande beelden vertoond van en door VJ Olga Mink. Zij koos ter plekke de vorm en inhoud (uit filmmateriaal dat zij in 2005 in Tokio opnam) wat het publiek te zien kreeg. Michel Banabila weefde on the spot zijn synthetische klankentapijten of reproduceerde uit zijn computer al opgenomen beeld-gerelateerde sferische composities. Eric Vloeimans op trompet - al of niet gedempt - speelde via een TC Electronic ("een elektronische effectenbak" zoals hij het toestel schamper noemde).

In bijna stilstaande slow motion projecteerde Mink haar beelden van de stadshectiek van Tokio. Zoals een binnenlopende trein op een station, waarbij de vervreemding door het onwerkelijke tempo en de broeierige suspense van de muziek intrigeerde. Treinpassagiers die vervaagden tot schimmen om even later weer in focus te verschijnen. Of de beelden van een oversteekplaats voor voetgangers, waar wachtende mensen voor een rood stoplicht minutenlang voortrazende auto's zagen passeren, om vervolgens bij groen licht bizar traag hun oversteek te maken. Dit alles met een spannende muzikale omlijsting en interactieve improvisaties van Banablia en Vloeimans.

Vloeimans wist in zijn nieuwe klankendoos die effecten te vinden waar zijn ideeën en de beelden om vroegen. Aansprekende klankeffecten en verrassende improvisaties met ver-vreemdende effecten waren het gevolg. Zijn spel ging harmonisch en organisch op in de boeiende projecties van Mink en de klankbeelden van Banabila. Na treinen en stadsbeel-den volgden tot besluit beelden van het verkeer op roltrappen en Tokyo's architectuur. Olga Mink vertoonde deze vanuit het kikvorsperspectief van totaalbeelden of fragmenten van langstrekkende gebouwen met hun vaak ritmisch lijnenspel gespiegeld of caleidosco-pisch weergegeven. Beelden die zich bij uitstek leenden voor expressief spel van Banaliba en Vloeimans in hun element. Een vurige apotheose van een boeiende voorstelling in Plaza Futura.

Het is te wensen dat er van deze audiovisuele ervaring een dvd-registratie komt, omdat naast het uitstekende werk van Mink en Banabila vooral ook de elektronische Vloeimans van belang is. Met zijn nieuw elektronische expressiemedium zal hij ongetwijfeld nog meer van zich doen spreken. Hij bleef er vanavond heer en meester over en liet zijn 'effecten-bak' doen wat hem goeddunkt, niet meer en niet minder. En het resultaat was alleszins de moeite en beloftevol.

Klik hier voor een fotoverslag van deze audiovisuele performance.

(Anoniem, 3.7.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.