Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Cuba en Nederland: subtiele improvisaties en samenspel
Ramon Valle Trio & Eric Vloeimans, donderdag 22 juni 2006, Bimhuis, Amsterdam

Het unieke podium van het Amsterdamse Bimhuis bevindt zich voor een monumentale raampartij waardoor uitzicht wordt geboden op de skyline van Amsterdam. Veelal is dat een passende combinatie met de dynamiek en het avontuur van moderne en improjazz. Op deze avond werd besloten (hoogstwaarschijnlijk in overleg met de musici) het gordijn te sluiten. Dat levert onmiddellijk een andere sfeer op. Het is dan de beslotenheid van een intieme concertzaal. Geconcentreerd en aandachtig luisteren is dan het parool.

Het concert van het trio Ramon Valle en Eric Vloeimans is er inderdaad zo één dat dwingt tot adembenemend toehoren. Zowel pianist Valle als trompettist Vloeimans zijn niet alleen meesters op hun instrument, maar eveneens uiterst muzikale geesten. Dat bleek alreeds in het openingsnummer, waarin beiden als duo geraffineerd improviseerden in de tradities van latin, klassiek en jazz. Daarbij alert – in een vraag- en antwoordspel – op elkaar reagerend en doelmatige technische capriolen niet schuwend.

De uit Cuba afkomstige Ramon Valle is in zijn spel beïnvloed door klassieke muziek, onder andere de muziek van de Cubaanse componist Ernesto Lecuona, door de populaire latin dansmuziek en door jazzpianisten als Jarrett, Corea en Hancock. Hij zegt dan ook van zichzelf: "I am a Cuban musician who falls within the category called jazz, but my music borders on many other musical forms". En daar is geen woord aan gelogen. Gedurende het gehele concert waren de diverse genres in zijn spel verwerkt. In combinatie met zijn verbluffende techniek en gevarieerde en virtuoze improvisaties droeg dat bij tot een uitermate succesvol concert.

Eric Vloeimans, die het fluisteren op trompet heeft uitgevonden, had in Valle zichtbaar zijn muzikale maatje gevonden. De twee musiceerden met veel plezier, muzikale grappen en goed luisterend naar elkaar. Vloeimans verkeerde in topvorm. Hij soleerde niet alleen fluisterzacht, maar haalde ook haarscherp en krijsend uit. Niet alleen speelde hij mooie melodieuze improvisatielijnen, maar ook razendsnelle vingerbrekende licks.

De ritmesectie, bestaande uit bassist Omar Rodriguez Calvo en drummer Liber Torriente, was meer dan voortreffelijk. Bassist Calvo soleerde diverse malen doeltreffend en punc-tueel en was stuwend in de begeleiding. Opvallend was het vrije en zeer muzikale drum-men van Torriente. Hij hanteerde de sticks zeer subtiel en creëerde daarmee een soft groovy beat.

Het lijkt mij een goed idee het Ramon Valle Trio plus Eric Vloeimans uit te brengen op een internationaal bekend platenlabel (Blue Note?!).

(Jacques Los, 13.7.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.