Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Verfrissend concert van de Young All Stars
woensdag 31 mei 2006, Bimhuis, Amsterdam

De zonen van jazz-cd-winkelier en collectionneur Sem van Gelder uit Groningen hebben de jazz met de paplepel binnengekregen. Op zeer jeugdige leeftijd maakten de broertjes Gideon en Ben al kennis met de grootheden van de jazz. Die kennis heeft zich in hun genen genesteld. Reeds op jonge leeftijd bleek hun aanleg voor het improviseren. Op zeventienjarige leeftijd was de oudste van de twee, pianist Gideon (1983), al gastsolist bij het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en won hij als duo met broertje altsaxo-fonist Ben (1988) in 2005 het Prinses Christina Concours. Terwijl deze laatste ook nog, nadat Joris Roelofs als eerste Europeaan de prijs had gewonnen, de prestigieuze Amerikaanse Stan Getz/Clifford Brown Award heeft veroverd. De twee broers vormen samen met nog drie jonge, zeer getalenteerde musici de Young All Stars.

Op (financieel) initiatief van twee jazzvrienden, Johan Hofman en Hans 'Jazzbo' Sirks en in innige samenwerking met concertorganisator en platenproducer Bob Hagen is er op het label Jazz’N Pulz van de All Stars de cd 'Release' uitgebracht. Op woensdagavond 31 mei werd deze cd in het Bimhuis gepresenteerd. Het repertoire die avond bestond, behoudens de dikverdiende toegift, uit eigen composities van de leden van het kwintet, die ook op de cd te horen zijn. De groep speelt een zeer aangename eigentijdse post hardbop-muziek. In hun muzikale opvatting zit ruimte, lucht en een grote harmonieuze vrijheid.

In het openingsnummer 'Sun Strolling' overtuigde Gideon van Gelder met een subliem opgebouwde solo. Van spaarzame noten in het begin tot en met dynamische, snelle en heldere sololijnen naar het einde toe. Zijn muzikaal inzicht, formidabele techniek en intensieve speelwijze maakten hem tot dé solist van de avond. Dat zowel Ben van Gelder als Rik Mol tot de aanstaande topsolisten van de jazz gaan behoren, bleek uit de fraaie soli, die beiden uit hun respectievelijke instrumenten (altsax en trompet) ten gehore brachten. De alt van Ben van Gelder klonk welhaast klassiek warm. In het door Gideon geschreven 'Fantasy (On M Street)' soleerde Ben zeer prominent, heftig en in lange rapsodische lijnen. Hij werd hierbij stevig en swingend ondersteund door de voortreffelijke ritmesectie, bestaande uit bassist Clemens van der Feen en drummer Flin van Hemmen, wiens zeer muzikale en stuwende drumwerk behoorlijk opviel. Ben van Gelders ballade 'Resonance' werd wonderschoon en melodieus door Mol op bugel vertolkt. Ook in de snellere stukken is zijn toonvorming en instrumentbeheersing van uitzonderlijk hoog niveau. Zo stond er in het Bimhuis een meer dan veelbelovend kwintet op het podium.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Jacques Los, 14.6.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.