Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Joris Roelofs Quartet overtuigt in Jazz at the Crow-concert
vrijdag 9 juni, Kraaij & Balder, Eindhoven

Er werd uitgezien naar deze formatie met Joris Roelofs (altsax), Karel Boehlee (piano), Jos Machtel (bas) en Joost van Schaik (drums). Vanavond had men gekozen voor uitvoeringen van bekende composities zoals 'E.S.P.', 'Passion Flower' en 'The End Of A Love Affair'. Roelofs speelde gedreven en hartverwarmend. Hij beschikt over een mooi geluid en een techniek waarmee hij qua zeggingskracht uitstekend uit de voeten kan. Ballads, medium en up-tempostukken: het kwam allemaal aan bod en het publiek bleef twee sets lang in de ban van dit gloedvolle kwartet.

De leider was weinig spraakzaam in zijn aankondigingen, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd zodra hij zijn instrument ter hand nam. Dan gaf hij zich volledig bloot en verhaalde honderduit. Het openingsnummer, met Roelofs' en Van Schaiks orginele intro van een 12 minuten durende versie van 'A Beautiful Friendship', deden de oren meteen al spitsen. Iedereen gaf hier meteen zijn visitekaartje af met aansprekende improvisaties. Spelend in de post-hardboptraditie, maar onmiskenbaar anno nu. In 'Passion Flower', dat onlosmakelijk verbonden is met Johnny Hodges' versie, wist men zich met een persoon-lijke interpretatie overtuigend te onderscheiden.

Karel Boehlee was in goede doen. Geconcentreerd en gepassioneerd speelde hij zijn mu-zikale verhalen of onderlijnde met fraai akkoordenwerk de solist, zoals in het adembe-nemend trage 'I Fall In Love Too Easily'. Opvallend was zijn creativiteit in 'Subconscious-Lee' van Konitz. De alom gewaardeerde bassist Jos Machtel viel op door stuwend bas-spel, heerlijk onverstoorbare walking baslijnen en goede solo's zonder opsmuk of koket-terie. Joost van Schaik - de allerte, ritmische motor - verdient een bijzondere vermelding. Zijn spel was van vitaal belang voor het energieke groepsgeluid van dit uitstekende kwartet, dat voornemens is binnenkort een cd uit te brengen. Wij houden u op de hoogte!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Anoniem, 30.6.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.