Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Hilton Ruiz overleden

Jazzpianist Hilton Ruiz is dinsdag op 54-jarige leeftijd overleden. De jazzpianist overleed na bijna drie weken in coma te hebben gelegen in het East Jefferson General-ziekenhuis in New Orleans. Hij raakte op 19 mei in een coma na een val voor een bar in het French Quarter.

Ruiz was een dag voor het ongeluk naar New Orleans gekomen om mee te werken aan een liefdadigheidsconcert voor de slachtoffers van de orkaan Katrina. Een benefiet-jamsessie in New York, die dinsdagavond op verzoek van zijn ex-vrouw Aida voor de pianist werd georganiseerd, werd na het overlijdensbericht van Ruiz omgedoopt tot een herdenking.

Reeds op zijn veertiende nam de in klassiek en jazz geschoolde pianist uit New York zijn eerste album op, met de groep Ray Jay And The East Siders. Sindsdien speelde hij met fameuze jazzmusici als Joe Newman, Frank Foster, Freddie Hubbard, Rahsaan Roland Kirk, Charles Mingus, Archie Shepp, George Coleman en Chico Freeman. Ruiz werd geroemd om de manier waarop bij Afro-Cubaanse stijlen combineerde met jazz, blues en bebop.

Vanaf de tachtiger jaren speelde en toerde hij met eigen groepen en nam - vooral op het Novus label - enkele spraakmakende albums op met onder meer Steve Turre, Sam Rivers, Lew Soloff, George Coleman en Kanny Garrett. Ruiz' pianospel was niet alleen latin jazz-georiënteerd, maar vooral ook geïnspireerd op dat van McCoy Tyner.

(Jacques Los, 8.6.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.