Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Documentaire over Django Reinhardt bij Het Uur van de Wolf

Vanavond brengt het NPS-televisieprogramma Het Uur van de Wolf de documentaire 'Djangomanie' over de legendarische jazzgitarist Django Reinhardt. Filmmaker Jamie Kastner, al vanaf zijn tienerjaren een grote fan van Django, onderzoekt de invloed die Django nog steeds heeft op muziekliefhebbers en de ambivalente houding tegenover zigeuners. Hij reist naar Amerika, Europa en Japan en ontdekt dat de liefde voor Django nog springlevend is. 'Djangomanie' is een persoonlijke documentaire zoektocht naar gedeelde liefde met bijzonder archiefmateriaal van Django Reinhardt.

Django Reinhardt wordt op 24 januari 1910 geboren in een zigeunerkamp in het Belgische plaatsje Liberchies. Als hij acht is vertrekt de groep richting Frankrijk, waar hij in de buurt van Parijs opgroeit. Hij houdt van muziek en leert zichzelf gitaar spelen. Django blijkt een fenomenaal talent en treedt vanaf zijn dertiende op. Maar als de caravan waarin hij met zijn vrouw woont in brand vliegt, raakt de dan 18-jarige Django ernstig gewond aan zijn linkerhand en benen. Het duurt anderhalf jaar voordat hij er weer bovenop is, maar zijn linkerhand is ernstig beschadigd. Toch leert Django zichzelf met deze beperkingen weer gitaar spelen.

In 1934 vormt Django samen met Stephane Grappelli The Quintet of the Hot Club of France, een uiterst succesvolle jazzband. Ze nemen honderden nummers op en reizen door heel Europa. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt deporteren de nazi's hem niet, zoals ze met de meeste zigeuners doen, naar een concentratiekamp, maar kan hij blijven optreden. Na de oorlog gaat hij naar Amerika waar hij met zijn idool Duke Ellington speelt. In 1951 verhuist hij naar Samois sur Seine, waar hij in 1953 aan de gevolgen van een herseninfarct overlijdt.

Het Uur van de Wolf (NPS), woensdag 28 juni, 20.40 uur, Nederland 3.

Meer weten?
  • Klik hier voor een biografie en een discografie van Django Reinhardt. Maar geniet vooral van de vele
        tracks in Real Audio 3-formaat (met een prima geluidskwaliteit) op deze voortreffelijke site.

    (Anoniem, 28.6.06) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.