Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Tutu Puoane imponeert in Veldhovense jazzkelder
zondag 23 april 2006, Wilou's Basement, Veldhoven

Alleen bassist Guus Bakker (hij speelt in haar band) was vertrouwd met zangeres Tutu Puoane en het repertoire. Voor Jeroen van Vliet (piano) en Marcel Serierse (drums) was dit een eerste publieke treffen met haar, maar het werd toch een concert om in te lijsten. Puoane had vanmiddag veel fraais in petto. Twee gebeitelde sets afwisselende en avon-tuurlijke composities met onder andere standards zoals 'Dat Dere', 'Brother Can You Spare A Dime', 'For Sentimental Reasons' en enkele Afrikaanse stukken.

Na een soulvolle uitvoering van 'A Sunday Kind Of Love' volgde het uitbundig gezongen en gespeelde 'Minuano' van Pat Metheny. En - u had het moeten horen - de voortreffelijke en indringende uitvoering van het Afrikaanse 'Lakutshoni’ Langa'. Hier zorgden Puoane en Van Vliet voor onafwendbaar kippenvel!

Tutu Puoane, geboren in Pretoria in 1979 als Nontuthuzelo Puoane, werd tijdens haar muziekstudie aan de universiteit in Kaapstad opgemerkt door pianist Jack van Poll, met wie zij in 2001 een korte tournee maakte door Nederland en België. Daarna studeerde zij aan de jazzafdeling van het Haags conservatorium. Haar stem heeft soul, is puur en warm van klank. Daarbij beschikt ze over een vibrato dat zij smaakvol weet te doseren. Kortom, zij viel door haar zang en eigenheid van interpretatie zeer in de smaak van een select en gefascineerd publiek.

Naast Bakker, met zijn uitstekende baswerk, verdienen Serierse en Van Vliet alle lof. Nog te vaak wordt vergeten van welk groot statuur laatstgenoemde pianist/componist is, en ook vanmiddag liet hij zich niet onbetuigd! Fraai was de uitvoering van zijn melodieuze compositie 'Song', met een tekst van Norma Winston. Na afloop complimenteerde Van Vliet Puoane subtiel met een geslaagde vertolking. De balad 'I Love You For Sentimental Reasons' werd zonder vals sentiment, geloofwaardig uitgevoerd. Zelfs na haar nood-zakelijke toegift 'Just About Everything' bleef bij het publiek de indruk bestaan dat wat hun betrof dit concert best langer had mogen duren, want het werd deze zondagmiddag inderdaad zoals de openingstune al voorspelde 'A Sunday Kind Of Love'.

De komende maanden staat Tutu Puoane op vele plaatsen in Nederland en België in het programma 'Tribute To Nina Simone'.

Meer weten?
  • Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.
  • De website van Tutu Puoane.

    (Anoniem, 18.5.06) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.