Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Toots Thielemans is breekbaar, maar wel in goeden doen
donderdag 27 april, feesttent Burgemeester Sweensplein, Rijen

Zoals dat vaak gaat met oudere mensen, overkwam het ook Jean 'Toots' Thielemans: terugblikken op wat ooit was. Aan het einde van zijn concert zette hij zingend 'Daar Bij Die Molen' in, een liedje uit zijn kindertijd. "Mijn moederke was van Aantwaarp en ik ha'n taante Isabel in Breda", greep hij in sappig Vlaams nog verder terug in het verleden. Het publiek vond het prachtig en breide met een staande ovatie een slot aan een gedenk-waardig concert.

Toots was in goeden doen. De man die op 29 april 84 jaar werd, speelde met zijn kwartet de sterren van de hemel en gaf goedgeluimd commentaar op muziek en medemusici. Dat er toch enige sleet zit op zijn fysieke capaciteiten, bleek toen hij - zichzelf op gitaar be-geleidend - zijn allergrootste kraker 'Bluesette' inzette. Fluitend blies hij de melodie, in een langzaam tempo en almaar valser. O zo breekbaar!

Op de begeleidingsklanken van pianist Bert van den Brink, contrabassist Hein van de Geyn en slagwerker Hans van Oosterhout liep Toots Thielemans met zijn mondharmonica vak-bekwaam door zijn oneindige repertoire. Prachtig was een afwijkende, ritmische versie van 'Summertime', gedegen waren twee Braziliaanse stukken en vernieuwend klonk 'It Might As Well Be Spring' van Rodgers en Hammerstein, dat hij met zijn pianist van een medium-tempostuk omtoverde in een ballad. En toen 'Bye Bye Blackbird' langskwam was een simpel handgebaar van de meester voldoende om de tent eensgezind te laten meezingen.

Wereldtopper Toots Thielemans omschreef deze doordeweekse avond, in een koude tent in het nietige dorp Rijen als 'ontroerend'. En dat was het ook. Slechts een paar honderd mensen waren er getuige van hoe Toots Thielemans op een onbetekenend blaasinstru-mentje bergen emotie kan losweken.

Toots Thielemans was door de organiserende Stichting Juin en het Tilburgse oudestijl-orkest The South Jazz Band naar Rijen genood. De Tilburgers verzorgden het gedeelte voor de pauze. Daarin lieten ze horen, hoe sterk ze zich in vijftig jaar hebben ontwikkeld. Ook hier vochten ontroering en vakmanschap om de eerste plaats. De cirkel werd gesloten toen Toots aan het einde aanschoof voor gloedvolle vertolkingen van 'Sweet Georgia Brown' en 'When The Saints'. Zo kunnen oud en nog ouder mengen!

Deze recensie verscheen eerder in Brabants Dagblad.

Meer weten...
  • Toots Thielemans treedt op dinsdag 18 juli op tijdens het Blue Note Festival in Gent, samen met
        Trijntje Oosterhuis.

    (Anoniem, 5.5.06) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.