Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Siteseeing #13
Dailymotion


Dailymotion is een site waarop eenieder zijn film(-pje) dat op videocamera, harde schijf of mobiele telefoon staat, kan plaatsen, over welk onderwerp dan ook. Dailymotion zegt dan ook: 'So open up and share your videos with the world!'

In de categorie 'Jazz' is dan ook een zeer groot aantal video's te vinden. Het is jammer dat op deze site niet de mogelijkheid bestaat om alfabetisch te zoeken. Er zijn dus twee mogelijkheden; bladeren door de gehele (jazz-)collectie of in 'Search' een naam in tikken. Van vele jazzgrootheden is geen video of film geplaatst, bijvoorbeeld Zoot Sims, Bud Shank, Archie Shepp, Wallace Roney en Lou Donaldson, om zo maar enkelen te noemen.

Er blijven echter genoeg bekende namen over waarvan interessant filmmateriaal is te zien en te horen. Namen als John Coltrane (met McCoy Tyner en Miles Davis), Miles Davis (met Gil Evans), Stan Kenton (met June Christy in 1946), Duke Ellington, Dizzy Gillespie, Roy Hargrove en Terence Blanchard, veel Chet Baker (helaas uitsluitend fragmenten van interviews en soli), Charles Mingus (met onder meer een concert in Frankrijk met Eric Dolphy op basklarinet, Clifford Jordan en Jaki Byard), John Scofield en Joe Lovano, Ack van Rooyen en de Skymasters op het North Sea Jazzfestival in 1989, Clark Terry (met onder meer Joe Pass en Oscar Peterson) in een razendsnel 'Donna Lee') en veel Bailelo Big Band met onder anderen Madeline Bell.

Die laatste video's, maar ook nog vele anderen, zijn geplaatst door onze eigen (auteur, trombonist en webmaster van de site Jazzmasters) René Laanen. In het totaal heeft hij 224 video's op Dailymotion geplaatst. Uit historisch perspectief gezien zijn de video's van Charlie Parker zeer bijzonder en de dertig minuten durende registratie van een kwintet-optreden van Coleman Hawkins, waarin hij in het eerste nummer een mooie onbegeleide solo speelt.

(Jacques Los, 31.5.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.