Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




North Sea en all that jazz...

Het programma van North Sea Jazz 2006 is inmiddels bekend. De 31ste editie alweer van het festival dat ditmaal en volgens festivaldirecteur Jan Willem Luyken zeker nog de komende tien jaar zal plaatsvinden in Ahoy in Rotterdam. Dit jaar van vrijdag 14 tot en met zondag 16 juli.

Als we de weinig jazz-gerelateerde bekende publiektrekkers als Paco de Lucia, Sergio Mendes, Randy Crawford, Van Morrison en Tracey Chapman laten voor wat het is, blijft er toch nog veel interessants over voor de hardcore jazzliefhebber. 'Artist in Residence' is saxofonist Branford Marsalis. Hij is iedere avond te horen; met zijn kwartet, in een trio met drummer Roy Haynes en in een klassiek getint programma met een filharmonisch orkest.

Andere saxgrootheden die acte de présence zullen geven, zijn: Wayne Shorter, Yusef Lateef, Benny Golson, James Carter, Kenny Garrett, Chris Potter en het Scandinavische fenomeen Trygve Seim. De fusion jazz wordt ook niet vergeten. Stanley Clarke en George Duke doen het Clarke/Duke Project, verder verschijnen Joe Zawinul, gitaarvirtuoos Jeff Beck en de all-star band Four Play, met onder anderen Bob James en Larry Carlton.

Een greep uit andere spraakmakende en interessante jazzformaties: Roy Hargrove Quintet, Herbie Hancock Quintet, Brad Mehldau Trio, Bill Frisell Quintet, Jason Moran Trio, Mingus Dynasty Septet, McCoy Tyner All Star Septet, Arturo Sandoval, Ken Vandermark en Wadada Leo Smith.

Het contingent Nederlandse formaties is aanzienlijk en dat siert de programmeurs van het festival. Om enkelen te noemen: Fay Claassen, Jasper van 't Hof, Yuri Honing, Tom Beek, Benjamin Herman (met The Itch en New Cool Collective), Eric Vloeimans, Keijzer 5, Pierre Courbois en de Jazzinvaders.

De compositieopdracht is dit jaar verstrekt aan trombonist, componist en bandleider Joost Buis. Hij is muzikaal leider van de Astronotes en speelt zondag 16 juli op het festival. 'Hij tovert prachtige melodieën om tot geraffineerde arrangementen, die via een zorgvuldig proces van deconstructie uitmonden in vrije improvisatie', aldus het North Sea Jazz-persbericht.

Vanaf 1 juli tot en met de laatste dag van het North Sea Jazz Festival vinden er in Rotterdam op tal van locaties concerten (zoals dat van John Zorn op 12 juli) en andere activiteiten plaats onder de noemer North Sea Round Town 2006. Behalve concerten gaat het daarbij om jazzfilms, exposities, lezingen en speciale jazz-rondvaarten.

Meer weten?
  • De website van North Sea Jazz.
  • De website van North Sea Round Town (deze website komt op 16 mei beschikbaar).

    (Jacques Los, 12.5.06) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.